Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bünyesindeki 3 harada safkan Arap atı yetiştiren Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün, yarış atı yetiştiriciliğinden elde ettiği gelirleri soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. 

CHP Milletvekili Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye şu soruları yöneltti: 

“TİGEM’in ana faaliyetleri arasında yer alan, Safkan Arap Atı yetiştiriciliği ve ıslahı çalışmaları kapsamında, 2016 ve 2020 yılları arasında satın alınan at sayısı ve ödenen tutarın yıllara göre dağılımı nasıldır?

2016 ve 2020 yılları arasında, TİGEM yetiştirmesi olup yarış pistlerinde koşan atlar, dağıtılan ikramiyenin yüzde kaçını kazanmıştır? 2016 ve 2020 yıllan arasında TİGEM yetiştirmesi olan atların kazandığı ikramiye tutarı ne kadardır?

2016 ve 2020 yılları arasında, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Arap yarış taylarının açık artırmayla satışlarından elde ettiği gelir miktarının yıllara göre dağılımı nasıldır?

Son 10 yılda TİGEM işletmelerinde yetiştirilen atlarda görülen hastalık veya farklı nedenlerle ölen at var mıdır? TİGEM işletmeleri tarafından yarış atı ithal edilmekte midir?”

YILLIK KAZANÇ 22. 8 MİLYON TL 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, TİGEM’nin 2016-2020 yıllarında tay satışlarından yıllık ortalama 22.8 milyon TL gelir elde ettiğini açıkladı. 

İTHAL 4 AYGIRA 8.47 MİLYON TL 

TİGEM’nin aynı yılları kapsayan dönemde damızlık amaçlı yurtdışından 4 adet aygır ithal ettiğini belirten Pakdemirli, satın alınan aygırlar için ödenen miktarın ise 8 milyon 470 bin TL olduğunu bildirdi. 

TİGEM’İN YETİŞTİRDİĞİ YARIŞ ATLARI PARAYA PARA DEMİYOR

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, TİGEM’in yetiştirdiği Arap Atlarının, yarış pistlerinde elde ettiği başarılı koşularla ilgili istatistiki verileri de açıkladı. TİGEM yetiştirmesi atların 2016-2020 yılları arasında sahiplerine toplam 332 Milyon TL ikramiye kazandırdığını açıklayan Pakdemirli, bu tutarın toplam dağıtılan ikramiyenin yüzde 35.6’sı olduğuna dikkat çekti. 

Bakan Pakdemirli, TİGEM’de atların hastalık ve ölüm nedenlerini de şu şekilde açıkladı: 

“TİGEM’de at ölümlerinin nedenleri salgın hastalıklardan olmayıp at yetiştiriciliğinde sıklıkla karşılaşılan hastalıklardan kaynaklanmaktadır. Ölüm oranları kabul edilebilir değerlerin altında seyretmektedir. TİGEM tarafından damızlık amaçlı aygır ve kısrak ithalatı yapılmış ancak yarış atı amaçlı yapılmaktadır.” 

TAY SATIŞLARI İYİ AMA DİĞER FAALİYETLER KÖTÜ 

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Sayıştay raporuna göre 2018 yılında 29 milyon TL olan TİGEM’in hayvancılık faaliyetlerindeki zararının 2019 yılında 98.5 milyon TL’ye çıktığına dikkat çekti. 

1 KAZANIP 5 KAYBEDİYOR 

TİGEM’e bağlı tarım işletmelerinde son 3 yılda 4 binden fazla büyükbaş hayvanın ya hastalıktan dolayı telef olduğunun ya da zorunlu kesime gönderildiğinin Sayıştay raporlarına yer aldığına işaret eden CHP Milletvekili Gürer, “TİGEM yarış atı yetiştiriciliğinden yılda ortalama 22.8 milyon TL gelir elde ederken, diğer hayvancılık faaliyetlerinde büyük oranda zarar ediyor. TİGEM’in diğer hayvancılık faaliyetleriyle ilgili 209 yılı zararı 98.5 milyon TL olarak Sayıştay’ın raporunda yer alıyor. Buna göre TİGEM yarış atlarından kazandığı parayı, diğer hayvancılık faaliyetlerinde kaybediyor” şeklinde konuştu.