Dilan ERDEMİR/ PolemikHaber

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, vatandaşların haksız fiyat artışlarına karşı başvurularını daha kolay ve hızlı yapabilecekleri 'Haksız Fiyat Artışı Şikayet Bildirimi Mobil Uygulaması'nın hayata geçirildiğini açıladı. Özellikle döviz kurundaki aşırı dalgalanmalardan sonra bazı satıcıların fahiş fiyat artışına karşı ALO 175 hattı yeterli olmayınca Ticaret Bakanlığı mobil uygulama sistemini devreye sokarak hızlı ve kesin çözüm yoluna giti.

Konuyla İlgili Polemik Haber'e değerlendirmelerde bulunan Aydın Ağaoğlu, 'yüzde yüz fiyatlandırılarak tüketiciye sunulması fahiş bir zamdır. Bunun özellikle doların arttığı bir dönemde yapılması kur fırsatçılığıdır.' dedi. Aydın Ağaoğlu zamların süratle geri alınması lazım dedi: 'Dolardaki kur artışıyla birlikte fiyatları ikiye katlayan elektronik eşya, otomotiv, gibi sektrölerin yanı sıra temel gıda ürünlerinde yapılan zamların süratle geri alınması lazım. Tüketicilerin önemli bir beklentisi de elektrik, doğalgaz ve akaryakıtta da kamu otoritesinin müdahale ederek fiyatları aşağı çekmesidir. Böylelikle yıl sonu enflasyonu da 20'lerin  altına düşebilir umudundayız. Unutmamak gerekir ki sabit gelirlilerin maaşlarında artış olmamasına rağmen önümüzdeki yılbaşında ücretlere yapılacak zam şimdiden eridi.' 

15 KİŞİLİK ÇAĞRI MERKEZİ 30 KİŞİYE ÇIKARILMASINA RAĞMEN...

Özellikle döviz kurundaki aşırı dalgalanmalar ve dolardaki artışın görüldüğü Ağustos ayı ikinci yarısından itibaren, temel gıda ürünleri başta olmak üzere pek çok tüketim ürünlerinde ciddi fiyat artışları oldu. İithalatla hiç ilgisi olmayan İğneden ipliğe pek çok ürünlere zamlar yapıldı. Tüketiciler fiyat artımıyla ilgili tüketici kanunun 62. maddesi uyarınca haksız ticari uygulama kapsamında  yaptırım uygulamak için Ticaret Bakanlığı'nın Alo 175 hattına şikayetlerini iletmek istiyorlar ancak 15 kişilik çağrı merkezi 30 kişiye çıkarılmasına rağmen şikayetçiler hatta ulaşamadıklarını bildiriyorlardı, çağrı merkezi kilitlenmişti. Bu uygulama ile, artık tüketiciler tüm akıllı telefonlara uygulamayı indirerek tespit ettikleri haksız fiyat arttırımını Ticaret Bakanlığı'na kolaylıkla şikayet edebilecekler. Böylelikle zamların, haksız gramaj oyunu yapanların cezalandırılmasına katkı sağlayabilecekler.

'KUR FIRSATÇILIĞI'

2 liraya aldığı görülen mandalinayı 6 lira diye fiyatlandırıp sonra etiketin üzerinde o 6 lirayı çizip, 4 lira yazan yani mandalinanın alış fiyatının üç katı etiketle tezgaha konulması, sonra da indirimli olarak iki katı fiyatla tüketiciye sunulması, üstelik dolardaki düşüş sürecinde bunun yapılması, Kur Fırsatçılığıdır ve Haksız Fiyat Arttırımıdır. Yüzde yüz fiyatlandırılarak tüketiciye sunulması fahiş bir zamdır. 

Aydın Ağaoğlu kendisinin de bir markette yaşadığı fahiş fiyat artışını görüntüleyerek şikayet ettiğini bildirdi. 

'Geçen hafta 8.95 ten aldığım kakolu helva 6 gün sonra 14-95 oldu.'İşte o görüntüler...

Adım adım mobil şikayet uygulaması:

Haksız Fiyat Artışı Şikayet Bildirimi (HFA-Bildirim) Mobil Uygulaması'nı indirip üye olduktan sonra şikayeti, marketin adı adresi ve delil fotoğrafı bir tıkla bakanlığa şikayet edebilirsiniz.

CEZASI NE KADAR?

Ağaoğlu, "Tüketici kanunun 62. maddesine aykırılıktan aynı kanunun 77. maddesine göre 6 bin 900 lira idari para cezası uygulanır. Ancak bu haksızlık Türkiye genelinde yapılmış ise bakanlık bunu 10 katı olarak uygulayabilir. Çok şubeli zincir marketlerde ise şube başına uygulandığı takdirde yüz milyonlarca ceza ile karşı karşıya kalabilirler." dedi.

'ARTIK SÖZ TÜKETİCİDE'

Aydın Ağaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: Bu uygulama ile, artık tüketiciler android telefonlarına uygulamayı indirerek tespit ettikleri haksız fiyat arttırımını Ticaret Bakanlığı'na kolaylıkla şikayet edebilecekler. Bu uygulamanın caydırıcılığı tüketicinin elinde, artık söz tüketicide. Tüketiciler haksızlığı sineye çekmesinler, günümüzde her cep telefonu fotoğraf çekiyor. Bu uygulama ücretsiz ve güvenli bir uygulamadır.