Türkiye kamuyounda 'Rıza Sarraf davası' olarak da bilinen Halkbank'ın İran'a yönelik yaptırımları ihlal ettiği suçlamasıyla ABD'de yargılanamayacağına yönelik başvurusu, New York'taki Temyiz Mahkemesi'nde görüşüldü. 

Mahkeme heyeti duruşma sonunda, Halkbank'ın avukatları ve savcılıktan yeni belge ve bilgi istemeyeceklerini kaydederek, ''Vereceğimiz nihai kararı bekleyin" dedi.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Mahkeme Halkbank'ı haklı bulursa, bir alt mahkeme olan New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi'nde yargı süreci duracak. 

Eğer karar Halkbank aleyhine çıkarsa, dava alt mahkemede görülmeye devam edecek. Mahkemenin ne zaman karar vereceği bilinmiyor.

Pazartesi görülen duruşmaya New York Güney Bölgesi Başsavcılığı ve Halkbank'ın avukatları katıldı.

Reuters'ın haberine göre duruşmada Halkbank'ın avukatı Simon Latcovich, bankanın ABD'de yargılanamayacağını, Halkbank'ın dokunulmazlık anlamında "Türkiye ile eşdeğer olduğunu" savundu. 

Latcovich, bu savını ABD'deki Yabancı Egemen Dokunulmazlık Yasası'na dayandırdı.

Savcı Sidhardha Kamaraju ise bu kanunun sadece sivil davalarda geçerli olduğunu iddia ederek Temyiz Mahkemesi'nin bu başvuruyu reddetmesi gerektiğini söyledi.

İDDİALAR NELER?

Halkbank; bankaya yöneltilen "ABD'yi dolandırmak amacıyla komplo kurmak", "Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası'nı İran'a para transferleri yaparak ihlal etmek için komplo kurma", "ABD bankalarını dolandırmak", "ABD bankacılık ve finans sistemini dolandırmak amacıyla komplo kurmak", "kara para aklamak", "kara para aklamak amacıyla komplo kurmak" suçlamalarını reddediyor.

Savcılar ise bankanın İran'ın yararına sahte gıda ticaretini kullanarak petrol gelirini önce altına daha sonra da nakde dönüştürdüğünü öne sürüyor.

Halkbank'ın İran'a 1 milyar doları ABD finansal sistemi üzerinden olmak üzere 20 milyar dolar aktarılmasında yardımcı olduğu da iddia ediliyor.

Halkbank aleyhinde 15 Ekim 2019 tarihinde açıklanan 45 sayfalık iddianamede, Halkbank yönetiminin Türk hükümetinin üst düzey yetkilileri tarafından desteklendiği ve korunduğu da iddia edilmişti.

Halkbank, 1 Ekim'de Hakim Richard Berman tarafından davanın görülebileceğine yönelik verilen karara itiraz etmişti. Berman, Mehmet Hakan Atilla ve Reza Zarrab ile ilişkili davalara da bakmıştı.

HAKAN ATİLLA TUTUKLANMIŞTI

Dava kapsamında dönemin Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla "Kara para aklama" suçlamasından 28 ay tutuklu kaldıktan sonra aklanıp, Türkiye'ye dönmüştü.