Ekonomik kriz ve salgın nedeniyle geliri azalan yurttaş çareyi yüksek faize rağmen kredi çekmekte buluyor. Salgının başından bu yana açıklanan ekonomi paketlerindeyse özellikle kamu bankalarını kredi vermeye zorlayarak piyasaya para pompaladı. Bu süreçte bankacılık sektörünün kredi hacmi genişledi. Bankaların verdiği krediler mayıs ayının son haftasında 36,5 milyar liralık genişlemeyle 3 trilyon 855 milyar liraya yükseldi.

Yurttaşın bankalara ve finansman şirketlerine olan borcu mayısın son haftasında 10,1 milyar lira artarak 882,3 milyar liraya yükseldi. Bu borcun 18,2 milyar lirası ise takipteki alacaklar kısmında bulunuyor. Öte yandan borcun 722,9 milyar lirası tüketici kredilerinden, 159,3 milyar lirası da kredi kartlarından kaynaklanıyor. Son hafta halkın çektiği kredilerde 4,3 milyar liralık, kredi kartı borçlarında ise 5,8 milyar liralık artış yaşandı.

Yurttaşların vadesinde ödeyemediği için bankalar tarafından icraya verilen takipteki borçları toplamı 18,2 milyar lira düzende gerçekleşti. Takipteki borçların 12,9 milyar lirası tüketici kredilerinden, 5,3 milyar lirası ise kredi kartı borçlarında oluşuyor. Ayrıca bankaların zamanında tahsil edemediği için takibe aldıkları ancak daha sonra da varlık yönetim şirketlerine sattıkları alacaklarından kaynaklanan borç da Mart 2021 sonu itibariyle 30,3 milyar lira olarak açıklandı.

DÖRT AYDA 34,5 MİLYAR LİRA FAİZ ÖDENDİ

İktidarın doğrudan destek vermek yerine borçlandırmaya teşvik ettiği yurttaşın, bankalara ödediği faiz de artan borçlarına paralel olarak artıyor. BDDK’nin verilerine göre bu yılın ilk dört aylık döneminde vatandaşlar tüketici kredisi ve kredi kartı borçları nedeniyle bankalara toplam 34,5 milyar lira faiz ödediler. Ödenen faiz geçen yılın aynı dönemindeki 25,9 milyar liraya göre yüzde 33,7 oranında artış gösterdi.

30 BİN KOBİ BİR AYDA BORÇLANDI

KOBİ’lerin bankalara olan borcu nisanda bir önceki aya göre 3,5 milyar lira daha artarak 939,1 milyar liraya yükseldi. Bu kredilerin 57,2 milyar liralık kısmı zamanında ödenmediği için bankalar tarafından takibe alınan kredilerden oluşuyor. Bankalara borcu bulunan KOBİ sayısı da nisanda 29 bin artarak 4 milyon 229 bine yükseldi. Bunların da 280 bini borcunu ödeyemediği için bankalar tarafından icraya verilmiş durumda. KOBİ kredilerinde yılın ilk dört aylık döneminde ise 33,1 milyar liralık büyüme yaşandı. Aynı dönemde borçlu KOBİ sayısında 131 bin artış oldu.

ÇİFTÇİNİN BORCU 143,6 MİLYAR LİRA

Tarım sektörünün bankacılık sektörüne olan borçları da nisanda bir önceki aya göre 3,2 milyar lira, geçen yılın sonuna göre ise 21,2 milyar lira artarak 143,6 milyar liraya yükseldi. Tarım sektörünün kredi borçlarının 106,4 milyar lira ile büyük bölümü kamu bankalarına olan borçlardan kaynaklanıyor. Özel bankalar da sektöre 37,2 milyar liralık kredi kullandırdı. Sektörün zamanında ödeyemediği için bankalar tarafından takibe alınan kredi borcu ise 4,9 milyar lira düzeyinde bulunuyor.

İCRA DOSYALARI 1,7 MİLYON ARTTI

Ulusal Yargı Ağı (UYAP) üzerinden alınan verilere göre yılbaşından bu yana icra ve iflas dairelerine toplam 3 milyon 132 bin yeni dosya geldi. Yeni gelen dosya sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon adet arttı. Geçen yıl nisan ayından itibaren üç ay süreyle icra dairelerine başvurular ertelenmişti. Bu yılki yüksek artışın önemli bir nedenini de bu ertelemenin etkisi oluşturuyor. İcra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısı ise bir yıl öncesine göre 1 milyon 752 bin adet artarak 22 milyon 98 bine çıktı.

(Birgün)