Hırvatistan, 2023'te euro para birimini benimsemeye hazırlanıyor ve geçen hafta, tasarımları Balkan ülkesinin yeni madeni paralarına basılacak olan bir yarışmanın kazananlarını açıkladı.

BASKILARA DAYANAMADI

Tartışma, İngiliz fotoğrafçı Iain H Leach tarafından çekilen ve intihal suçlamaları alan bir fotoğrafa çarpıcı bir şekilde benzeyen bir dal üzerinde duran sansarın bulunduğu bir logo etrafında toplandı. Görüntü, adını orta çağda kürkü para birimi olarak kullanılan gelincik benzeri bir etoburdan alan Hırvatistan'ın mevcut para birimi kunaya bir övgü olarak tasarlandı. Kargaşadan sonra, yarışmanın galibi, "medyada ve sosyal ağlarda yaratılan hoş olmayan bir atmosfere" atıfta bulunarak önerilen tasarımını geri çekti.

Saatler sonra, Hırvat ulusal bankası önümüzdeki günlerde yeni tasarımlar için yeni bir çağrı yayınlayacağını söyledi. Leach, tasarımcının sunumunu geri çekme kararını memnuniyetle karşılayarak, “Kimseyi dava etmek niyetinde değilim. Doğru bir karar verildi ve benim için hikayenin sonu bu" dedi.

ENFLASYON KORKULARI DEVAM EDİYOR

Kazanan diğer tasarımlar arasında Hırvatistan haritasını, ünlü mucit Nikola Tesla'yı ve bilinen en eski Slav alfabesi olan Glagolitik yazısını içeren madeni paralar vardı. 27 AB üye ülkesinden 19'u şu anda para birimi olarak euro kullanıyor.

2021'deki bir Eurobarometer anketi, para biriminin benimsenmesinin enflasyona yol açabileceğine dair korkulara rağmen, Hırvatların yüzde 61'inin euroya geçişi desteklediğini gösterdi. (Guardian)