Ekonomi gazetecisi polemikhaber.com yorumcusu İbrahim Kahveci'nin açıklamalarından öne çıkanlar:

* Türkiye İstatistik Kurumu, kişi başına geliri yıllık 60 bin lira olarak açıkladı. Fakat bu 4 kişilik bir aile; çalışan başına değil...

* Kişi başına aylık gelir ise 5 bin liraya denk geliyor.

* TÜİK'in 'gelir dağılımı' hesaplamasına göre en fakirin geliri de 3 bin lira. Demek ki Türkiye 'paralanmış' -TÜİK öyle söylüyor-

* TÜİK'in 'para varmış' dediği yıl insanlar ekmek kuyruğunda, yokluk kuyruğunda... Varlık kuyrukları da var. Lüks araçlarda fiyatı bir milyon liraya gelmiş araçlarda dahi kuyruk var Türkiye'de. Ama aynı zamanda yan mahallede de ekmek kuyrukları var. Böyle bir ülke.

* Haftaya reform gelecek. Ne reformu gelecek? 'Vergi reformu' gelecek. Herkes ekonomi reformu bekliyor ya kimse ekonomi reformundan vatandaşa bir kolaylık, vatandaşın hayatında bir rahatlama, bir gelir artışı beklemezsin!

* TÜİK, vatandaşa, "Senin gelirin var" dedi. Hükümet de o gelire vergi getiriyor şimdi...

* Yeni yeni vergiler gelecek haftaya. Mesela bunlardan bir tanesi ikinci el araçlara gelecek. 90'lı yıllarda bu uygulama vardı... 

* Vatandaş birinci elde araç alırken 300 yüz bin liralık aracın 110-120 bin lirası aracın kendisine geriye kalan 170-180 bin lirasını vergiye veriyor. Dolayısıyla vatandaş zaten aracı alırken vergisini veriyor...

* Burada bir başka nokta daha var: Özel sektörün bankalara olan borçları/krediler var. Bu kredilerin bir kısmı donuk yani tahsil edilemiyor, bir kısmı takibe düşmüş bu kredileri de kamulaştırma ihtimali var.

* Yani işin özeti şu: Müteahhitlerin yap-işlet-devret projelerinde müteahhitlerin kredilerine Ulaştırma Bakanlığı daha fazla teminat verebilecek... Hazine garantili müteahhitler veya devletle, siyasetle iş yapan müteahhitler ya da başka şekilde yatırım yapmış sermayelerin varlıklarında sıkıntı varsa bunlar bir şekilde kamulaştırılıp milletin sırtına yüklenecek. Ortada dolaşan rakam 500 milyar lira! Kamulaştırılıp milletin sırtına yüklenme durumu var. Böyle bir ihtimal var...

* Önümüzdeki hafta vatandaşa ikinci el araçtan, başka işlemden veya yeni yeni vergiler gelecek...

* Hükümetin bildiği en iyi iki işten biri vergi toplamak, diğeri de ekonomide sıkıştığı zaman kredi dağıtmak... Yani kargadan başka kuş; krediden, faizden başka çözüm bilmiyorlar... Bir de para toplamaktan başka bir çözüm bilmiyorlar.

* Vatandaştan para toplayacaklar çünkü Ankara'nın paraya ihtiyacı var. Ankara çok şişman ve çok fazla para dağıtıp harcıyor. 

* Her reform yeni bir vergi, her müjde yeni bir zam olarak gelecek. Karadeniz'de doğal gaz bulduk müjdesi verildi her ay doğalgaza zam geliyor.

* Mevcut yönetim sistemi ve mevcut yönetim kadroları... Birini değiştirip diğerini değiştirmeseniz her müjde veya her reform, yeni vergi, yeni zam ve yeni bir para toplama hamlesi olarak gelecektir.

* Ankara iki yıl (2009-2019) hariç, sürekli hedefinin üzerinde para toplamış; hedefin üzerinde büyüme hedefleri tutmamış, enflasyon hedefleri tutmamış ama gelir hedefleri tutmuş, karşılığında bütçe fazla mı vermiş? Hayır. Çünkü gelir hedefinden daha fazla gider hedefleri şaşmış.

* Türkiye şu anda bir 'hayırsız yönetim' dönemi yaşıyor.

* TÜİK her milli gelir açıklamasında ne kadar zenginleştiğimizi görürse vatandaş o kadar korksun. Çünkü Ankara, 'vatandaşta para var, o zaman vergi koyalım' diyor.