Ekonomi gazetecisi ve polemikhaber.com yorumcusu Kahveci, BİST Genel Müdürlüğü'nden istifa eden Hakan Atilla'nın ardından piyasaların 'MB kararı' ve 'Halkbank Davası'nı beklediğini belirtti.

İşte polemikhaber.com yorumcusu İbrahim Kahveci'nin açıklamalarından öne çıkanlar:

* Piyasaya baktığımız zaman, dolar/TL kuru 7.50 seviyelerinden güne başladı. Sonra 7.70'in üzerine çıktı. 

* Yüzde 2,5'e yakın bir yükseliş var veya TL'nin yüzde 3,5'e yakın değer kaybı var.

* Bir para birimi, bir günde yüzde 3-3,5 hareket ederse o ülkede firmaların ve reel sektörün iş yapma, iş çevirme imkanı ciddi şekilde geriler ve gerilemiştir.

* Türk Lirası'ndaki bu sert hareketin iki temel nedeni var. Biri yurt dışı piyasalar diğeri de yurt içi gelişmeli.

* Yurt dışı piyasalarla ilgili şunu söyleyebiliriz: Amerika'daki paketler olsun, emtia fiyatlarındaki artış olsun, tahlil fiyatlarında hareketler olsun, bunlar yükselen bir şeyi gösteriyor. Fiyat hareketini gösteriyor. Amerika'da enflasyonun yükseliş beklentisi yükseliş beklentisiyle tahvillerden çıkış, tahvillerden çıkışla beraber tahlil fiyatlarının yükselmesi yurt dışı piyasalarda yine etmia fiyatlarının petrol, demir-çelik, bakır gibi ürünlerin fiyatları... dünyaya bir enflasyon yayıyor.

* Türkiye buradan apayrı etkilenecek. Türkiye enerji ithal eden ülke...

* Türkiye'de aynı zamanda demir çelik, metal falan bu ana kağıt, ham maddesi filan bunlarda maliyetlerin arttığını görüyoruz...

* Türkiye'de enflasyonun düşmesi değil, düşmesini bırakın, yükselmesi bekleniyor. Zaten son dört ayda kurlar düşerken kasım ayından bu yana maliyet enflasyonu raf fiyatlarından daha yüksek artmıştı...

* Muhtemelen mart ayında enflasyon yıllık enflasyon yüzde 17'leri, nisan ayında 17'nin de üzerine çıkabilir.

* Önümüzde kritik bir süreç var. 18 Mart'ta Merkez Bankası toplanacak ve karar verilecek.

* Merkez Bankası faizi arttıracak mı artırmayacak mı? Bu sefer Cumhurbaşkanı izin verecek mi? Vermeyecek mi?

* Kasım ayından bu yana baktığımız zaman Türkiye'ye gelen para swap yoluyla geldi. Sıcak para olarak devlet iç borçlanma senetlerine de bir miktar döviz geldi ama ağırlık swap yoluyla gelen dövizin bir özelliği var. Geldiği gibi gidiyor. Düşüş de hızlı oluyor, çıkış da hızlı oluyor. 

* Merkez Bankası'nın on gün sonra yapacağı toplantıya ilişkin piyasalarda müthiş bir belirsizlik oluştu. 

* Üç gün önce istifa haberlerini yalanlayan BİST Genel Müdürü Hakan Atilla, üç gün sonra kendi rızası ve isteğiyle istifa etti...

* Türkiye'nin bu piyasalardaki hareket açısından önemli. Mayıs ayında Amerika'da Halkbank davası var. Cumhurbaşkanı'nın Trump'la görüşmesinde meğer en fazla konuşulan konu Halkbank davasıymış. Yani FETÖ falan değilmiş Amerika'yla bizim meselemiz. 

* Merkez Bankası'nın toplantısı ve Halkbank davası... Yakından takip edilecek iki ana konu olacak piyasalarla ilgili...