Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan Kanal İstanbul’un ihalesinin yapılacağı açıklamasını değerlendiren Kahveci, “Kanal İstanbul ile ortaya çıkan yapılaşma, su kaynaklarına zarar verecek. O nedenle Kanal İstanbul’a kazma vurulduğu anda, Kanal İstanbul’a yakın olan ilçelerde emlak fiyatları düşecek. Orada eviniz varsa satın kiraya çıkın. Bir de Kanal’a köprüler yapılacak. Durup dururken köprülere de para ödenecek.” dedi.

“MALİYETİ 60.1 MİLYAR DOLAR OLABİLİR”

Kanal İstanbul’un maliyetinin 74 milyar TL olarak açıklanmasına rağmen bu hesabın doğru olmadığını söyleyen Kahveci şunları söyledi: 
*Uğur Emek’in bu konuda ciddi çalışması var. 60.1 milyar dolar bir maliyet çıkıyor. Burada elektrik, su gibi tesisatın yenilenmesi ve yat limanı gibi hesaplar yok. 
*Peki, bir ticari gemi neredeyse bedavaya geçtiği Boğaz yerine neden Kanal’ı tercih etsin? Kaza riski deniliyorsa, Boğaz daha geniş ve derin… 
*Yapılara zarar gelir deniliyorsa, burada yapılaşma olmayacak mı? Şu anda kısa çalışma ödeneğine 2.2 milyar TL ödeniyordu. Buna para bulamayan hükümet 60 milyar $ yani yaklaşık 500 milyar TL maliyetli 
*Kanal İstanbul’a para bulabiliyor. Buraya bir de 200 milyar hazine garantisi verilirse, bu 84 milyon kişinin 30 yıl daha müteahhitlere çalışması demektir. 

“KİMSE HAYAT PAHALILIĞININ DÜŞMESİNİ BEKLEMESİN”

“Türkiye’nin ekonomik dar boğazdan çıkma ihtimali yok” diyen Kahveci bunun sebebini ülkeyi bu durumdan çıkaracak reel iradenin Ankara’da olmadığı şeklinde açıkladı. 
Kahveci sözlerini şöyle sürdürdü: 
*Kimse hayat pahalılığının bitmesini beklemesin, kimse ucuzluk beklemesin, kimse işsizliğin ciddi şekilde azalmasını beklemesin. 
*Kur artışına bakıyoruz %40 civarında. Karşılıksız para da basıyoruz. Bu parayı basınca, 3 aydan 18 aya kadar fiyatlara yansıyor. 
*Üretici fiyatları son 1 yılda TÜFE %16 artarken ÜFE %31 artıyor. Bu da önümüzdeki dönemde kademeli olarak raf fiyatlarının artmasına sebep olacak.