Eurocontrol'ün (Avrupa Hava Seyrüsefer Güvenliği Örgütü) online söyleşisinde değerlendirmelerde bulunan Samsunlu,  işlerinin yaklaşık yüzde 80'ini THY üzerinden sağladıklarını belirtti.

Bu kapsamda stratejilerinin bir parçasının THY'nin daha fazla büyümesine destek vermek, diğer parçasının ise yeni havayollarını İstabul Havalimanı'na çekmek olduğunu belirten Samsunlu, stratejilerinin İstanbul Havalimanı'nı bölgenin en önemli aktarma merkezi olarak konumlandırmak olduğunu vurguladı.

Samsunlu'nun verdiği bilgiye göre, İstanbul Havalimanı 10 yeni havayoluna ev sahiliği yapıyor.

Salgın döneminde çok sıkı bir disiplinle hareket ettiklerini ve sürekli maliyet düşürücü tedbirler üzerinde çalıştıklarını söyleyen Samsunlu; maliyetlerinin büyük kısmının TL, gelirlerinin ise önemli bölümünün yabancı para cinsi olması nedeniyle TL'deki değer kaybının bu dönemde finansallarını desteklediğini söyledi.

Eurocontrol verilerine göre, yılın ilk çeyreğinde İstanbul Havalimanı'nın yolcu sayısı 2019 yılına göre %64 gerilese de, toplam 5.48 milyon yolcu ile İstanbul Havalimanı Avrupa'daki havalimanları arasında ilk sırada yer aldı. 

Ancak Nisan sonunda başlayan tam kapanma nedeniyle, İstanbul Havalimanı'ndan gerçekleşen uçuşlar son iki haftada %20 düşüş kaydederken, İstanbul Havalimanı da yolcu sayısı bakımından Avrupa'daki havalimanları arasında üçüncü sıraya geriledi.

Eurocontrol verilerine göre Avrupa'da da uçuş trafiği hala pandemi öncesi dönemin %65 altında seyrediyor.