Sözcü'de yer alan habere göre, corona virüsünün tüm dünyaya etki ettiği dönemde, dev tarım üreticilerinin gıda ihracatına sınırlama getirildiği ve stokları koruma yoluna gidileceği kaydedildi.

* İklim değişikliği ve kuraklık yaşanmasının da olabileceğine karşı uyaran uzmanlar 'gıda savaşları ve isyanlar'ın da muhtemel olduğunu kaydetti.

* Türkiye'nin tarım hasılatını üreten çiftçinin kazancının 2 bin 533 dolarla sınırlı kaldığı da belirtilirken kişi başı milli gelirde ortalamaların altında kaldığı ifade edildi.

* Önümüzdeki süreçte en fazla su kıtlığı çekecek ülkeler arasında yer alması beklenen Türkiye'nin bu kıtlığa yakalanmamak için bir yol haritası çizmesi gerektiği de vurgulanıyor.

Prof. Dr. Bülent Gülçubuk

* Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Doktor Bülent Gülçubuk, pandemi sonrasında Çin'in buğday arpa gibi ürünlerin ihracat vergilerini artırdığını, Kazakistan'ın buğday ihracatını durdururken, buna karşılık Türkiye'nin ithalat kapılarını sonuna kadar açtığına dikkat çekti.

* Öte yandan Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, gıda fiyatları 2007'den bu yana gıda fiyatlarındaki artış yüzde 70'e dayanırken, ekim döneminde ise zirve rakamlar görüldü.