Ayrıca, BBC enflasyonunun İngiltere ve ABD gibi ülkelerde önümüzdeki birkaç ay boyunca "yüksek kalacağını" ve merkez bankalarının uyanık olması gerektiğini söyledi.

IMF, gelişmiş ekonomiler için 2021 büyüme tahminlerini düşürdü, ancak açıklamada, çoğunun gelecek yıl güçlü bir şekilde büyüyeceği belirtildi.

'RİSKLER ARTIYOR'

Küresel ekonomi 2020'de keskin bir şekilde daraldı, ancak bu yılın ilk yarısında ülkeler açıldıkça güçlü bir şekilde toparlandı. Bununla birlikte, IMF, corona virüsün son derece bulaşıcı Delta varyantı normale "tam bir dönüşü" durdurduğu için o zamandan beri "büyümenin zayıfladığını" belirtti. 

IMF’nin Baş Ekonomisti Gita Gopinath, en büyük sorunlardan birinin, özellikle İngiltere ve ABD'de sırasıyla yüzde 3,2 ve yüzde 5,3 olan yüksek enflasyon olduğunu söyledi.

Gopinath, enflasyonun 2022'nin ortalarında çoğu yerde istikrara kavuşmasının muhtemel olduğunu, ancak İngiltere'de 2023'e kadar süreceğini söyleyerek, ‘’Merkez bankalarının neler olduğu konusunda kesinlikle uyanık olmalı" dedi. 

Golpinath, yavaşlamanın sorumlusu olarak, devam eden sağlık riskleri ve tedarik zincirindeki bozulmayı da sebep olarak gösterdi ve "ekonomik beklentilere yönelik risklerin arttığını" söyledi.

IMF Baş Ekonomisti Gita Gopinath: Gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomiler  arasında fark açılıyor - Son Dakika Haberler

© Fotoğraf / IMF’nin Baş Ekonomisti Gita Gopinath

‘GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER TEHLİKEDE’

IMF, tedarik zinciri sorunları hafifledikçe çoğu gelişmiş ekonominin pandemi öncesi büyüme eğilimlerine gelecek yıl geri dönmesini ve 2024'te bu oranı yaklaşık yüzde 1 aşmasını bekliyor. Buna karşılık ajansın baş ekonomisti, gelişmekte olan ekonomilerdeki büyümenin düşebileceğini söyledi. 

Gopinath, "Bu farklılıklar, aşı adaletsizliği ve politika desteğindeki büyük eşitsizliklerin bir sonucudur. Gelişmiş ekonomilerdeki nüfusun yüzde 60'ından fazlası tamamen aşılanmış ve bazılarına şu anda destekleyici aşılar yapılırken, düşük gelirli ülkelerde nüfusun yaklaşık yüzde 96'sı aşısız durumda" dedi. 

BBC