Sosyalist partinin lideri ve Belçika'nın üçüncü büyük şehri Charleroi'nin Belediye Başkanı Paul Magnette, mevcut eğilimlerin şehir merkezlerini boşaltmasından ve çalışma koşullarını aşağı çekmesinden korktuğunu söyledi.

SERT AÇIKLAMALAR

Magnette, Flaman Humo gazetesine “Belçika'nın e-ticareti olmayan bir ülke olmasına izin verin. E-ticaretin ilerleme değil, sosyal ve ekolojik bozulma olduğunu düşünüyorum. Neden geceleri bu depolarda işçilerin çalışmasına izin vermek zorundayız? Çünkü insanlar günün her saatinde satın almak ve kolilerinin 24 saat içinde evlerinde olmasını istiyorlar. Bir kitap için iki gün bekleyemez miyiz?” dedi. 

Eurostat'a göre, 16 ila 74 yaşları arasındaki Belçikalıların yüzde 75'i 2021'de çevrimiçi olarak alışveriş yaptı ve bu 27 AB üye ülkesi arasındaki ortalamanın biraz üzerinde. Danimarka internetten alışveriş yapanların oranı en yüksek (yüzde 91) ve Bulgaristan en düşük (yüzde 33) oldu.

Covid-19 pandemisi geçişi hızlandırdı. Mart 2020'de Birleşik Krallık'ta alışveriş yapanların yaklaşık yüzde 40'ı pandemi öncesine göre daha fazla çevrimiçi alışveriş yaptıklarını söyledi. Statista'ya göre, Şubat 2021'e kadar bu oran yaklaşık yüzde 75'e yükseldi. Magnette'in yorumları, Belçika'nın Hollanda gibi komşu ülkelere ayak uydurabilmesi için bazılarının gerekli gördüğü gece çalışmasına ilişkin düzenlemelerde olası değişikliklere ilişkin federal hükümet kararından önce yapıldı.

Belçika'daki şirketler, akşam 8'den sonra yapılan işler için bir gece ücreti ödemek zorundadır. Şirkette personeli temsil eden bir sendikanın anlaşmaya varması durumunda, günün 24 saatinin 20'si için günlük ücretin geçerli olduğu yeni bir sistem düşünülüyor.

Magnette, Belçika'nın karşı karşıya olduğu en büyük riskin “işsizlik değil, uzun süreli hastalık” olduğunu iddia ettiği için, gece çalışmasının bunun yerine acil servisler de dahil olmak üzere kesinlikle gerekli olduğu yerler ile sınırlandırılması gerektiğini savundu. Sosyalist partinin bir sözcüsü daha sonra Magnette'in dijital sektöre karşı olmadığını ancak internet alışverişinin sonuçları hakkında bir tartışma olmasını istediğini açıkladı.

MUHALEFETTİN TEPKİSİ GECİKMEDİ

Yorumlar yine de siyasi rakiplerinden küçümseyici tepkiler aldı. Flaman muhafazakar-liberal bir parti olan Open VLD'nin Başkanı Egbert Lachaert, “100 yıl önceki ekonomiye geri dönmek bize yardımcı olmayacak. E-ticaret artık binlerce kişiye iş sağlayabilir. Bunun peşini bırakmayacağız, değil mi?" şeklinde tweet attı. 

Liberal Frankofon Reformist Hareket partisinde senatör olan Georges-Louis Bouchez, “19. yüzyıl bir toplum modeli olamaz. İlerleme bir fırsattır. Daha fazla refah için toplumumuzda açık bir zihne ve uyarlanabilirliğe ihtiyacımız var. E-ticareti sadece başka ülkelere bırakmamalıyız. Yüz milyonları kaybederiz” dedi. 

Tartışma hakkında yorum yapması istendiğinde, federal maliye bakanı ve Hıristiyan Demokrat ve Flaman partisinin bir üyesi olan Vincent Van Peteghem, doğru dengeyi kurma gereğini kabul ettiğini söyleyerek, “sürdürülebilir ve yeterli çalışma koşullarıyla işleyen bir e-ticaret sektörüne sahip olmanın” önemli olduğunu söyledi. (Guardian)