Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kısa çalışma ödeneğinin (KÇÖ) mart ayı sonunda devam etmeyeceğini açıkladı. Bunun üzerine Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) ve Türk Restoran ve Eğlence Derneği'nden (TURYİD) tepkiler geldi.

DİSK'TEN DEVAM VE ASGARİ ÜCRET DÜZEYİNE ÇIKARILMASI ÇAĞRISI

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, salgının ekonomik ve sosyal etkilerinin devam ettiği müddetçe KÇÖ'nün devam etmesi ve bunun da asgari ücret düzeyine getirilmesi gerektiğini ifade etti.

PALANDÖKEN: KARARDAN DÖNÜLMELİ

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken de kademeli normalleşmeyle birlikte esnafın yüzde 25-30 kapasite ile çalıştığını ve ülkenin birçok yerinde mekanların kapalı olduğunu açanların ise düşük kapasitelerde açtığını belirtti. Esnafın maaş ödeyecek durumunun olmadığı ve işçi çıkarmak zorunda kalacağını ifade eden Palandöken, bu karardan dönülmesi çağrısında bulundu.

"İKİLEM YARATIYOR"

TURYİD Başkanı Kaya Demirer ise işten çıkarma yasağı devam ettiği süreç içerisinde KÇÖ'nün kaldırılmasının ikilem yarattığını savundu. İşten çıkarma yasağının 17 Mayıs'ta sonlandırılmasının düşünüldüğünü belirten Demirer, izlenecek yolun kısıtlamaların nasıl ilerlediği ile ilgili olacağını kaydetti.

KAÇ KİŞİ KÇÖ ALIYOR?

Öte yandan İŞKUR’a göre şubat sonu itibarıyla 1.3 milyon kişi kısa çalışma ödeneği alıyor. Bu sayı geçen mayısta 3.3 milyon kişiye kadar çıktı. 2020’nin tümünde 25.6 milyar lira olan ödeme, bu yıl ilk 2 ayında 4.2 milyar lira oldu.