Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla art ayına uzatılan ve bu ay biteceği belirtilen KÇÖ'nün 31 aralık 2021'e kadar uzatılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) teklif verildi.

YIL SONUNA KADAR UZATILMASI TEKLİFİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş tarafından verilen yasa teklifinde KÇÖ'nün yanı sıra işten çıkarma yasağının da yıl sonuna kadar uzatılması teklifinde bulunuldu.

ÜCRETLERDE ASGARİYE ÇIKARILSIN TEKLİFİ

Söz konusu teklifte 2 bin 130 liralık işsizlik ödeneği, bin 420 liralık kısa çalışma ödeneği ve yine bin 420 lira olan nakit ücret desteğinin en az asgari ücret seviyesi olan yani 2 bin 825 liraya çıkarılmasını öngören maddeler barındırıyor.

UZATILMA OLMAZSA 1 MİLYONA YAKIN İŞSİZ

Bu süreçte işten çıkarma yasağının önüne geçmek için "ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranış" bahanesini önleyecek maddelere de yer veren Demirtaş, uzama olmaması durumunda yıl sonuna kadar milyona yakın kişinin işinden olabileceğini ve birçok işletmenin de kepenk kapatacağını belirtti.

YETERSİZ KALIYOR

Demirtaş, TBMM'de görüşülmeyi bekleyen 8 maddelik yasa teklifinin gerekçesinde, Covid-19 tedbirleri kapsamında sağlanan desteklerin yararlanma koşullarının ağırlığı, kapsamın daraltılması ve ödemelerin düşük kalması gibi nedenlerle yetersiz kaldığını belirtti.