İstanbul Sanayi Odası (İSO) Şubat ayına ilişkin imalat satın alma yöneticileri endeksini (PMI) açıkladı. İmalat sektöründe şubat ayında fiyat artışlarının güçlü olduğu görülürken doğalgaz ve elektrik kısıntısı üretimde daralmaya yol açtı.

İSO verilerine göre endeks Şubat'ta 50,4 değerini aldı. Ocak ayında endeks 50,5 olarak kaydedilmişti. (Endekste 50'nin üzeri seviyeler büyüme, altı ise daralma sinyali olarak değerlendiriliyor.)

SİPARİŞLERDE CANLANMA YOK

Anket sonuçlarına göre toplam yeni siparişler üst üste beşinci ay yavaşlama gösterdi. Söz konusu yavaşlama, fiyat artışları ve piyasa belirsizliğinin müşterileri caydırması nedeniyle geçen yılın mayıs ayından beri en yüksek düzeyinde gerçekleşti. Bu durum, uluslararası talepteki iyileşmeyle birlikte yurtdışından alınan yeni siparişlerin yeniden büyümeye geçmesine rağmen yaşandı.

GİRDİ MALİYETLERİNDE KESKİN ARTIŞ
Hammadde, enerji ve nakliye fiyatlarının yanı sıra ücretlerdeki artışlara bağlı olarak girdi maliyetleri şubatta keskin bir şekilde yükselmeye devam etti.

TL’de yaşanan değer kaybı da bu yükselişe katkı yaptı. Özellikle enerji ve hammadde maliyetlerindeki yükselişin yansıması olarak firmalar satış fiyatlarını yine belirgin bir şekilde artırdı. Bununla birlikte hem girdi maliyetleri hem de nihai ürün fiyatları enflasyonu 2021’in sonlarındaki seviyelerle kıyaslandığında ivme kaybetmeyi sürdürdü.

10 SEKTÖRÜN 9'UNDA ÜRETİM YAVAŞLADI
İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI şubat ayı raporu, birçok sektörde zorlu faaliyet koşullarının sürdüğüne işaret etti.

Şubatta takip edilen 10 sektörün dokuzunda üretim yavaşlama kaydetti. Üretimde en keskin düşüş, enerji arzındaki aksamalar nedeniyle metalik olmayan mineral ürünler sektöründe gerçekleşti. Bu sektördeki yavaşlama, Kovid-19 salgınının Nisan 2020’deki ilk dalgasından bu yana en belirgin düzeyde gerçekleşti.

Üretimde artış kaydeden tek sektör giyim ve deri ürünleri oldu. Yeni siparişlerdeki büyümeye bağlı olarak bu sektörün üretimi son üç ayda ilk kez büyüme yazdı.

İSO'dan üretim yavaşlamasına ilişkin şu değerlendirme yapıldı: "Elektrik ve doğalgaz arzındaki aksamalar, şubat ayında Türk imalatçılarının yaşadığı zorlukları artırdı ve üretimin yavaşlamasında rol oynadı. Öte yandan, firmaların arz sorunlarına rağmen kapasite iyileştirmeye ve birikmiş işlerini tamamlamaya yönelik çabaları, istihdamda artışın devam etmesini sağladı. Bu arada, maliyet artışlarının ilk çeyrek ortalarında güçlü seyrini korumasına rağmen, son PMI verileri enflasyonist baskıların yılın başlarında tepe noktasına ulaşmış olabileceğine işaret etti."