Son yıllar halihazırda milyarder olanlar için kötü bir yıldı. Forbes'in yıllık Dünya Milyarderleri listesine göre, milyarder sayısı 87 kişi daha az ve bir yıl öncesine göre 400 milyar dolar daha az değere sahipler. Savaş, pandemi ve durgun piyasaların ortasında toplam 236 kişi geçen yıl milyarder oldu.

ÇİN ABD’Yİ SOLLADI

Yeni milyarderler 34 farklı ülkeden geliyor. Hükümeti tarafından yapılan bir teknoloji baskısına rağmen, Çin’den 62 yeni milyarder çıktı. Bunların arasında, 52 yaşındaki Chris Xu (tahmini 5,4 milyar dolar değerinde), 54 yaşındaki mühendis Tang Xiao'ou (5.7 milyar dolar) dikkat çekiyor.

Amerika Birleşik Devletleri, Bahamalar merkezli kripto para borsası FTX'in kurucu ortağı olan 28 yaşındaki Gary Wang (5.9 milyar dolar) ve 44 yaşındaki Scott Shleifer (5 milyar dolar) dahil olmak üzere 50 yeni milyarderle ikinci sırada yer alıyor. Hindistan, 29 yeni milyarderle ilk üçte yer alıyor. Bu yılki milyarderler listesine yeni katılan 236 kişiden sadece 33'ü kadın ve bunlardan sadece 11'i kendi kendini yetiştirmiş durumda.

Renata Kellnerova, bir yatırımcı ve Çekya'nın en zengin kişisi olan kocası Petr Kellner'in Mart 2021'de bir helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından dört çocuğuyla birlikte 16.6 milyar dolar olarak tahmin edilen bir serveti devraldı.

KADIN MİLYARDERLER DİKKAT ÇEKİYOR

2022'de kendi kendini yetiştirmiş kadınlar arasında, yatırımcılar tarafından geçen Eylül ayında 40 milyar dolar olarak değer biçilen grafik tasarım uygulaması Canva'nın kurucu ortağı ve CEO'su 34 yaşındaki Melanie Perkins'ten daha zengin kimse yok. Perkins ve 36 yaşındaki kurucu ortağı Cliff Obrecht (her biri 6,5 milyar dolar), Canva'nın yüzde 30'unu hayır amaçlı kullanılmak üzere Canva Vakfı'na bağışlama sözü verdi.

Bu yıl milyarder olan kadınlar arasında Şanghay merkezli sosyal medya ve e-ticaret grubu Xiaohongshu'nun kurucu ortağı olan Miranda Qu (1,8 milyar dolar) ve kozmetik alanında yatırım yapan pop yıldızı Rihanna (1,7 milyar dolar) var. Eğlence endüstrisinden bu yılki listeye ilk kez katılan tek büyük isim Rihanna değil. Yüzüklerin Efendisi filminin yönetmeni Peter Jackson (1.5 milyar dolar), Kasım ayında Weta şirketindeki hissesini 975 milyon dolara satmasının ardından milyarder oldu. (Forbes)