Gürer,  kamuya alınacak kiralık araçların şoförlerinin de, kurumun kendi personelinden seçilerek, hizmet alını yöntemiyle taşeron firma kapsamında şoför alımı yapılmaması için bir çalışma başlatıldığı yönünde duyumlar aldıklarını söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaptığı açıklamada, kamuda kiralık araç şoförü olarak görev yapan ve yıllardır kadro beklentisi için olan taşeron firma çalışanlarının kadro hakkının verilmesini istedi.

Gürer, 30 Haziren 2021 tarihinde yayımlanan Tasarruf Tedbirleri Genelgesine göre, kamuya hizmet alımı yöntemiyle alınacak kiralık araçlar için, firmadan şoför temini yapılmayacağını, araçların şoförlerinin, öncelikle kurum personelinden seçileceği yönünde kararı eleştirdi. 

İŞSİZMİ KALACAKLAR?

2017 yılında yayımlanan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamudaki taşeron firma personelinin, asli kadroya alınacağının açıklandığını anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ancak aradan geçen zamana rağmen kamuda çok sayıda taşeron firma personeli asli kadroya alınmadı. Hizmet alım sözleşmesinde %70 e takılanlar arasında  kamuda hizmet alımı yöntemiyle alınan kiralık araçların sürücüleri de vardı. Kiralık araç sürücüleri, kendilerine kadro verileceği umuduyla bekliyordu. Son yayımlanan Tasarruf Tedbirleri Genelgesi, kiralık araç sürücülerinin kadro umudunu ortadan kaldıracak ifadeler yer aldığı  gibi işe devam etme şansını da ellerinden alıcı düzenlemeye yer verilmiş ” şeklinde konuştu. 

TASARRUF NASIL?

Gürer, Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanan Tasarruf Tedbirleri Genelgesine göre kamu kurum ve kuruluşlarındaki şoför ihtiyacının, taşıta ihtiyaç duyan kamu kurumundaki görevlilerin görevlendirilmesi suretiyle karşılanacağına dikkat çekti. 

KADRO BEKLİYORLARDI, İŞLERİNDEN OLACAKLAR 

Bu durumun, kiralık araçların hizmet alımı yöntemiyle alınan sürücülerden olmayacağı anlamına geldiğine dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi  Gürer, “Yıllardır kadro alacak umuduyla bekleyen kamudaki taşeron firma çalışanı kiralık araç şoförleri, kadro alamadıkları gibi, işyerini de kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldı. Bu genelge, aynı zamanda  yeni alınacak kiralık araçların şoförleri, zaten kamuda görevli olan personelden karşılanacağı için kiralık araç şoförleri için yeni istihdam sağlanmayacağı anlamına da geliyor mu?” şeklinde konuştu. 

ŞOFÖRLER LEHİNE DÜZENLEME YAPILMALI 

Gürer, yıllardır kadro verileceği umuduyla çalışan kiralık araç sürücülerinin bir de işini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalmasının, binlerce kiralık araç sürücüsünü derin bir endişeye sevk ettiğini belirterek, “Bu konuda  taşeron firma çalışanları lehine bir düzenleme yapılması gerekir” açıklamasında bulundu