Karar yazarı İsmet Berkan, enflasyon raporu hakkında konuştu.

"HİÇBİR ŞEY DEĞİŞMEMİŞ"

Karar yazarı İsmet Berkan, Merkez Bankası'nın sunduğu enflasyon raporuna işaret ederek, "Merkez Bankası enflasyonla mücadele etmekten vazgeçti. Yani bir anlamda banka kendi varlık sebebini ortadan kaldırdı" dedi. 

Berkan, yazısında şunları kaydetti: 

"Türkiye’nin cari fazla üreten, yani başkasından borç almak zorunda kalmayan bir ekonomi olmasını herkes ister.

Ancak, başka hiçbir şey değişmemiş, sadece TL değer kaybetmişken bunu başarmak mümkün değil.

İki sebeple değil:

1. Türkiye’nin zaten iç pazarı tamamen baskılamadan ithal ettiğinden daha fazla ihracat yapabilecek bir üretimi ve kapasitesi yok; iç pazarın baskılanmasını ise Tayyip Erdoğan istemez;

2. Diyelim ki dönemsel cari fazla yarattık ve kur dengelendi, bu hemen ithalatın ucuzlaması olarak bize geri dönecek ve ekonomi yeniden cari açık yaratır hale gelecektir; bunu cari fazla verdiğimiz 2019’dan 2020’ye geçerken yaşadık, daha salgın başlamadan ithalat patlamıştı bile.

O yüzden, Merkez Bankası Başkanı’nın perşembe günü yaptığı Enflasyon Raporu sunumunun tek bir anlamı var aslında: Merkez Bankası enflasyonla mücadele etmekten vazgeçti.

Yani bir anlamda banka kendi varlık sebebini ortadan kaldırdı. Oysa bankaya kanunla verilmiş olan bir görev fiyat istikrarını sağlamak.

"FIRTINALI DENİZDEYİZ"

Bankanın bütün politikalarını bu amaca ulaşmak için oluşturması, bütün ekonomi ve piyasalar için bir işaret feneri işlevi görür, diğer bütün aktörler bu sabiti elde var bir sayarak kendi pozisyonlarını belirlerlerdi.

Öyle bir sabitimiz artık yok, Merkez Bankası “cari fazlayı destekliyor” söylendiğine göre. Bunu nasıl yapacağı meçhul, yapabilir mi, o daha da meçhul.

Pusulamız ve işaret fenerimiz yok artık. Fırtınalı denizdeyiz."