Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'faiz sebep, enflasyon sonuç' görüşü doğrultusunda hayata geçirilen faiz indirimleri, doların 8,30'dan 18 lira seviyelerine gelmesine neden oldu. Türk Lirasındaki değer kaybını önlemek için 'kur korumalı TL mevduat' desteği devreye sokulsa da, dolar ancak 13 lira seviyesine çekilebildi.

ABD Merkez Bankası'nın dokuz kere faiz artırımına gideceğinin konuşulduğu bir dönemde bu hamleler, Türkiye ekonomisini hayli yıprattı. Uzmanlar, izlenen yolun yanlış olduğu konusunda hemfikir.

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, süreçle ilgili dikkati çeken bir iddiada bulundu. Faiz artırımına gittiği için görevden alınan Naci Ağbal'ın yerine getirilen ve eylül ayından itibaren dört ay üst üste indirime giden Şahap Kavcıoğlu'nun aksi bir karar alacağını ileri sürdü.


İslam Memiş

'HAZİRAN VE TEMMUZ AYINDA BİR FAİZ ARTIŞINI GÜÇLÜ GÖRÜYORUM'

TGRT Haber'de Merkez Bankası'nın kararını değerlendiren İslam Memiş, "Fed çok önemli bir etkiye neden olacak. Dolar endeksinde ciddi bir artış göreceğiz. Jeopolitik risklerde belirsizlik var, içeride de atılan adımlar yetersiz kalacak. Haziran ve temmuz ayında bir faiz artışını güçlü görüyorum. Bunun sonucunda da Merkez Bankası'nda görev değişikliği olacaktır" dedi. Ardından şunları kaydetti:

'TÜRKİYE ACİL BİR ŞEKİLDE ÇALIŞTAY YAPMAK ZORUNDA'

"Türkiye acil bir şekilde ekonomiye odaklı, ciddi kararın alınacağı bir çalıştay yapmak zorunda. Maalesef şu anda kurumlar arasında diyalog eksikliği var. Bir an önce günü kurtaran değil yıllık bazda önemli kararların alınacağı bu çalıştay yapılmak zorunda. Merkez Bankası neden faiz artırmak zorunda kalsın? Zorunda kalmak farklı bir şey. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Faiz, döviz kuru, enflasyon prangasını da parçalayıp atacağız' dedi. Ama tekrar başa dönmek de var. Tekrar başa dönmemek için Hazine, Ticaret Bakanlığı ile Merkez Bankası'nın çalışma yapması gerekiyor."

KAVCIOĞLU'NUN SON AYLARDAKİ TAVRI

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, Erdoğan'ın  "Faiz ile mücadelemi biliyorsunuz, faizi indireceğiz ve indiriyoruz. Bilin ki enflasyon da inecek, daha da düşecek" sözlerine rağmen ocak ve şubat aylarında faizi yüzde 14'te sabit tutmuştu.