CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, EYT mağdurları ile video konferans toplantısında bir araya gelerek, çözüm önerilerini anlattı. Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Marmara EYT Federasyonu temsilcilerinin de hazır bulunduğu toplantıda Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından satır başları şöyle:

“YAPILAN HAKSIZLIĞA ORTAK OLMAK İSTEMEDİK”

“Sosyal Güvenlik Kurumu yasası parlamentoya geldiğinde ben milletvekili değildim. Daha sonra AKP parlamentoya getirdi o şartları biraz daha ağırlaştırdı ve biz o dönem gerek komisyonlarda gerek diğer alanlarda ısrarla mücadele ettik fakat sendikaların çok fazla sesi çıkmadı. Genel kurulda da itiraz ettik, genel kurulda da sendikaların bizim beklediğimiz ölçüde sesi çıkmadı. Biz o günaha ortak olmamak için sosyal güvenlik yasası görüşülürken salonu terk ettik. Hiç kimse de 'haksızlık var burada' demedi. Aksine 'neden salondan kaçıyorsunuz' dendi. Oysa biz yapılan haksızlığa ortak olmak istemedik.”

"DÜZENLENEN YASA NE GETİRDİ?"

“-Prim ödeme gün sayınız arttırdı. Yani sadece sizin değil Emekli Sandığı ve Bağ-Kur bunların prim ödeme gün sayılarını arttırdı.

-2008’den sonra her bir emeklinin aylığı bin lira daha düşük oldu. 2008’den önce emekli olanlar bin lira fazla alıyordu. 2008’den sonra emekli olanlar aynı primi aynı süre içinde yatırmış olmasına karşın bin lira eksik alıyordu. Kimsenin de haberi olmadı. Hala şu anda 2008 öncesi ve sonrası emekliler arasında fark var. Bugün geldiğimiz noktada neden emeklilikte yaşa takılanların sayısı artıyor? İşi olduğu halde çalışmak istemiyor. İşi olduğu halde çalışıp daha fazla prim öderse daha düşük emekli aylığı alacak nasıl çalışsın? Ve bunu da bu topluma reform diye sattılar.”

"BU SORUN NASIL ÇÖZÜLÜR?"

“Yine emeklilik yaşı 65 olur ama bu emeklilik sürecinde daha prim ödeyenlerin daha düşük aylık aldığı bir sistemden süratle vazgeçilir, arkadaşlar çalıştıkları ödedikleri prim kadar ona orantılı olarak prim artarsa emekli aylığı da artar. Öncelikle bu sistemi düzeltmemiz lazım. Emeklilikte yaşa takılanların bir mali portresini çıkarmamız lazım. Biz bu hakkı kendilerine verdiğimiz zaman bunun bütçedeki yükü ne olur, ona bakmamız lazım. Yasa çıktıktan sonra ilk kez sigortalı olanları ayrı tutuyorum onlar yine zamanı geldiğinde emekli olacaklardır ama sizler gibi daha sonra çıkan ve yaşınız dolduğu halde emekli olamayıp daha sonradan emekli olan arkadaşlar için özel düzenleme yapılabilir.”

“İKTİDAR EYT’LİLERDEN YANA BİR SİYASİ TERCİHTE BULUNMAK İSTEMİYOR”

“Bu özel düzenleneme yapılırken bunun kamuya maliyeti nedir o çıkarılır. Bu maliyeti kim ödeyecek? Bir kaynağa ihtiyacımız var o kaynağı bulmamız lazım. Beşli çeteye dolar bazında ödedikleri faizleri bile Türk Lirası'na çevirseniz sizin değil sizden 3 kuşak sonrasının bile masraflarını karşılayabilirsiniz. Bütün mesele siyasi bir tercihtir ve bu siyasi tercihin kimlerden yana kullanılacağıdır. Benim gördüğüm kadarıyla iktidar EYT’lilerden yana bir siyasi tercihte bulunmak istemiyor. “