New Jersey merkezli Celsius, geçen ay "zor" piyasa koşullarını gerekçe göstererek, bireysel yatırımcıların tasarruflarına erişimini keserek para çekme işlemlerini dondurdu.

ABD New York Güney Bölgesi İflas Mahkemesi'nde açılan bir mahkemede, Celsius, 100 binden fazla alacaklı ile varlıklarını ve yükümlülüklerini 1 milyar ila 10 milyar dolar arasında tahmin etti. Ancak şirketin elinde 167 milyon dolar nakit var.

İNCELEME ALTINDA

Celsius'un kurucu ortağı ve İcra Kurulu Başkanı Alex Mashinsky, "Bu, topluluğumuz ve şirketimiz için doğru karar" dedi. Celsius gibi kripto borç veren şirketler, Covid-19 salgını sırasında patladı, yüksek faiz oranları ve geleneksel bankaların nadiren sunduğu kredilere kolay erişim ile mevduat sahiplerini çekti. Çoğunlukla kurumsal yatırımcılara kripto para ödünç vererek aradaki farktan kâr elde ettiler.

Ancak kredi verenlerin iş modeli, Mayıs ayında TerraUSD ve Luna'nın büyük tokenlerinin çöküşüyle tetiklenen kripto piyasasında keskin bir satışın ardından inceleme altına alındı.

Celsius’tan yapılan açıklamada, müşterilerin para çekme işlemlerine izin verme yetkisi talep etmediğini ve mahkemeden çalışanlara ödeme yapmak gibi işlemlere devam etmesine izin vermesini istediğini söyledi.

BİRER BİRER BAŞVURUYORLAR

Celsius'un Haziran ayında para çekme işlemlerini dondurmak için yaptığı hamle, New Jersey, Teksas ve Washington'daki devlet menkul kıymetleri düzenleyicilerini firmalara soruşturma başlatmaya neden oldu. 

Bir başka ABD merkezli kripto para şirketi olan Voyager Digital, para çekme ve para yatırma işlemlerini askıya aldıktan sonra bu ay iflas başvurusunda bulundu. Daha küçük bir borç veren olan Singapurlu Vauld da bu ay para çekme işlemlerini dondurdu. (Reuters)