10-12 maddeden oluşması beklenen yasal düzenlemede bireysel yatırımcıdan vergi alınmaması gündemde NTV'den Özgür Akbaş'ın haberine göre,  kripto varlıkların alım satımını organize eden yerel borsalar olarak tabir edilen kendilerini ''pazar yeri” olarak tanımlayan firmalara sermaye şartı getiriliyor. Küçük yatırımcıyı koruyacak adımlara da ağırlık verilecek.

SERMAYE ŞUAN BİN TL

Bu tür hizmet veren firmaların sermayesinin bir milyar TL’nin altında olmaması yönünde görüşlerin olduğu ama yapılan piyasa çalışması sonrası rakama karar verileceği söylendi.

FİRMALARA 'FİNANSAL KURUM' ZORUNLULUĞU

Firmaların, ''finansal kurum'' halini almalarının öngörüldüğü düzenlemede, bu kuruluşların sermaye koyma zorunluluğunun yanı sıra bankalar gibi, oranları, gelirleri, karları yani rasyolarını şeffaf bir şekilde ortaya koymaları zorunlu olacak.

YURTDIŞI FİRMALARA ALTYAPI KURULACAK

Türkiye'de hizmet veren yurt dışı kaynaklı borsaların ise Türkiye’de hiçbir kurala tabi olmaması, MASAK denetiminin de dışında kalması nedeniyle Türkiye’de yerleşik sistem altyapısı kurması da kanun teklifinin önemli maddelerinden biri olması bekleniyor. 

YATIRIM YAPANLAR KORUNACAK 

Kripto para varlıklarına yatırım yapanların korunması için de bankacılık düzenlemesine benzer bir yapı da öngörülüyor. Önce bilgisayarın başındaki eleman sorumlu olacak sonrasında ise firma sorumlu tutulacak ve hapis cezası da devreye girebilecek.

TALİMAT İKİ HAFTAYA ÇIKIYOR

Yerel borsalar, kendilerinde bulunan varlığının yüzde 97’sinin koruma altında olduğunu ileri sürseler de kripto varlıkların nasıl saklanacağına dair de bir düzenleme getirilmesi öngörülüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da verilen bilgiler doğrultusunda  bir iki haftada bu düzenlemenin çıkması talimatı verdiği belirtiliyor.