Ellerinde bulundurdukları yüksek stok ve düşük sipariş rakamları ile zorlu dönemi atlatmaya çalışan hazır giyim sektörü hammadde ve kur kıskacına girmiş durumda.

Kurdaki düşüşe rağmen maliyetlerin aynı oranda kaldığına dikkat çekilirken minimum yüzde 15'lik maliyet artışına karşılık, fiyatları ise özellikle Avrupa ülkelerindeki düşük ve stabil enflasyon rakamları nedeniyle yüzde 1.5 civarında artırabildiklerini dile getirdi.

İKİNCİ YARI VURGUSU

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, ikinci dalganın etkisi altında geçen ocak ayının hazır giyimde yüzde 2.2'lik bir ihracat artışı ile geride kaldığını aktaran TOBB Hazır Giyim Sanayi Meclis Başkanı Şeref Fayat, alım gruplarının ise yüksek adetli stoklarla kalmak istemediğini ancak ikinci yarıda sektörün talebi karşılayamayacak noktaya gelebileceğini aktardı.

"KARŞILIK VERİLEMEYEBİLİR"

Fayat, “Tekstilde korkunç bir talep olduğunu ve iplik ihracatının arttığını gördük. Bu, hammadde tedarikinde Çin ve Uzak Doğu'nun bizden alım isteğinden kaynaklanıyor. Tekstil firmaları bunu kulandı ve ihracat yaptı ama yarın bir gün hazır giyim ihracatının tekstile yenilip ihtiyaca karşılık verememesi söz konusu olabilir. Şu an kurda ihracatçı sınırda. 7.5 TL/dolar-9 TL/Euro arası ihracatçı için daha iyi rakamlar. Hammaddeye yapılan zamlar geri alınamıyor. Hem kur hem de hammadde baskısı nedeniyle kârsız bir dönem yaşayabiliriz” diye konuştu.