Dünyanın önde gelen finans merkezlerinden düzenleyicilerden oluşan Basel Bankacılık Denetleme Komitesi, kripto varlıklar için bankaları potansiyel kayıpların yüzde 100'ünü karşılayacak kadar sermaye ayırmaya zorlayacak "yeni bir muhafazakar ihtiyatlı muamele" öneriyor.

‘’TÜKETİCİNİN KORUNMASI İÇİN’’

Bu, kripto para birimlerinin ve ilgili yatırımların geleneksel hisse senetlerinden veya tahvillerden çok daha riskli ve değişken görüldüğünü gösteren herhangi bir varlığın en yüksek sermaye gereksinimi olacaktır.

Basel Komitesi’nden yapılan açıklamada, “Kripto varlıklar, tüketicinin korunması, kara para aklama ve terörün finansmanı ve bunların karbon ayak izi gibi bir dizi endişeye yol açtı” denildi. Düzenlemeye tabi bankaların çoğu şu anda kripto para birimlerine sınırlı maruz kalsa da, komite “kripto varlıklarının ve ilgili hizmetlerin büyümesinin finansal istikrar endişelerini artırma ve bankaların karşı karşıya olduğu riskleri artırma potansiyeline sahip olduğu” konusunda uyardı.

‘’BAZILARI ÇOK OYNAK’’

Dünyanın en güçlü bankacılık standartları belirleyicisi, belirli kripto varlıklarının oldukça oynak olduğunun kanıtlandığı konusunda uyardı. Bununla birlikte, daha gevşek kuralların, genellikle geleneksel bir para biriminin değerine sabitlenmiş yeni bir dijital varlık biçimi olan sabit değerli kripto paralar için geçerli olabileceğini ve tahviller, krediler, mevduatlar, hisse senetleri veya tahviller gibi geleneksel varlıklara uygulanan yalnızca bir düzeyde sermaye kuralı gerektirebileceğini söyledi.

(Guardian)