Eskişehir Lokantacılar Odası Başkanı Bahar Bilen, zam taraftarı olmadıklarını fakat girdilere yapılan zamlar nedeniyle artık esnafın dayanma gücünün kalmadığını belirtti.

‘3 LİRA DAHİ BİZİ TATMİN ETMİYOR’  

Son zamla birlikte simidin 2.5 liradan 3 liraya çıkmasını değerlendiren Bilen, “Biliyorsunuz simit geçen hafta ticaret odasının toplantısından sonra bizim esnaf odalarının da onayıyla 3 lira oldu” diyen Bilen, “Bu Türkiye genelinde ortalama bir fiyat. Çünkü metropol illerde yaklaşık 6 aydır simidin fiyatı 3.5 lira. Diğer illerde simidin fiyatı 6 ay önce 3 liraydı. Diğer iller zam kararını daha önce almalarına rağmen biz bu karar yeni alındı. Türkiye genelinde Eskişehir olarak bizim fiyatlarımız geriden gidiyor. Dolayısıyla bu kaçınılmaz” diye konuştu.

‘ESNAFIN DAYANMA GÜCÜ KALMADI’ 

Bilen, “Çünkü gelen zamlar karşısında esnafımızın dayanma gücü kalmadı. Dolayısıyla susam fiyatları, pekmez fiyatları, un fiyatları biliyorsunuz üç misli arttı. Simidin 3 lira olması dahi bizi tatmin etmiyor. Ama esnafın ayakta kalabilmesi için elektrik, doğalgaz fiyatları önünde fiyat güncellemesi kaçınılmaz oldu” dedi.

‘BİR ÇARE, ÖNLEM ALINMALI’

Bilen, zam taraftarı olmadıklarını belirterek, “Halkın alım gücü olmadıktan sonra, bizlerde satamadıktan sonra zam yapmanın bir anlamı yok zaten. Yani biz zam yapmaktan mutlu değiliz. Dolayısıyla buna bir çare, bir önlem alınmalı” diye konuştu.

Enflasyonu sabitleme dönemine geçilmesi gerektiğini söyleyen Bilen, “Elektrik, doğalgaz, petrol fiyatlarının önüne geçilmeli. Artık bir dur denilmeli. Enflasyonu bir sabitleme dönemine geçmeliyiz. Bundan hiç kimse mutlu değil. Aldığımız maaşlar eridi. Zam yapmak çare değil ama illa da yapılacaksa bu zamlar karşısında simide de lokantalarda da yemek fiyatlarına önümüzdeki günlerde güncelleme tekrarı söz konusu olacaktır” ifadelerini kullandı.