Kripto para piyasasında devam eden hızlı çöküşün ardından LUNA Binance borsasında delist oldu.

Bugün itibarıyla piyasa genelinde ilk panik yavaş yavaş atlatılmaya başlansa da henüz tam bir toparlanma yaşanmadı.

GÖZLER GÜNEY KORE'DE

LUNA krizi sonrası gözler bu sistemin yaratıcısı Güney Koreli Do Kwon'a çevrildi. 1991 doğumlu Do Kwon Terra'yı kurtaracağını iddia etse de Binance borsası kripto parayı delist etti.

PARALAR SIFIRLANDI

Yatırımcılar paralarının günler içinde neredeyse sıfırlandığına şahit olurken kripto para piyasasında 350 milyar dolar silindi.

'ŞİRKETLERİN BATMASINDAN KEYİF ALIYORUM'

Do Kwon'un geçen ay bir Twitch yayınında kripto para piyasasında batan şirketleri seyretmekten büyük keyif aldığını söylediği ortaya çıktı. 

LUNA DELİST OLDU

Sabit coin UST bugün itibarıyla da 1 dolarlık hedefinin çok altında bir şekilde LUNA ise arz artışının da etkisiyle bugün 0.00004 dolara geriledi. 
Ardından Binance borsasında delist oldu.

TARİHİ ZİRVEYİ GÖRDÜ

Nisanda 120 dolar ile tarihi zirveyi gören LUNA arz artışının da etkisiyle bugün 0.00004 dolara ardından delist oldu.

BİTCOİN'DE SON DURUM

Kriz patlak vermeden önce Bitcoin 32.000 doları zorlarken dün 27.000 doların altını gördü. Bugün tekrar 30.000 dolara yükseldi. Ancak altcoinlerde düşüşler daha sert oldu. LUNA ile hiçbir ilişkisi olmayan kripto paralarda bile haftalık yüzde 30-40 düşüşler kaydedildi. Bu süreçte kripto paraların toplam piyasa değeri 350 milyar dolar gerileyerek 1 trilyon 315 milyar dolara geriledi.

ELEŞTİRİLERE KULAK ASMADI

Kwon ve ekibinin yazdığı sistemle bir UST elde edilmesi için 1 dolarlık LUNA yakılması gerekiyordu. Yani aslında bu sabit coinin herhangi bir karşılığı bulunmuyordu. Sadece LUNA Vakfı'nın gerektiğinde UST'yi dengeleyebilmek üzere elinde tuttuğu AVAX ve Bitcoin'ler bulunuyordu.

Bu konsept pek çoklarına dahiyane bir fikir olarak gelmişti. Ancak başta 24 milyar dolarlık servetiyle kripto para dünyasının en zengin ismi olan FTX CEO'su Sam Bankman-Fried olmak üzere birçok kişi de bu projeye şüpheyle yaklaşmıştı. Sam Bankman-Fried 2 ay önce volatil varlıklarla sabit coin desteklemenin sorunlu bir konsept olduğunu belirterek UST'de bir kriz yaşanabileceğini belirtmişti.