"Bizi bitirdiniz" diyen çiftçiye, "Cebinde akıllı telefon olduğu halde, şikayet ediyorsun" diyerek azarlayan Ünal'a tepkiler sürerken yapılan bir araştırma Türkiye'nin içler acısı durumunu ortaya koydu.

Araştırmada son model iPhone sahibi olabilmek için, 67 ülkenin vatandaşlarının kaç gün çalışması gerektiği ortaya çıktı.

UKRAYNA 87, YUNANİSTAN 26

Buna göre, iPhone 12 Pro alabilmek için Türk vatandaşları 103 çalışmak durumundayken Ukrayna 87, Bulgaristan 47, Yunanistan 26 Almanya ise 9 gün çalışmak zorunda.

ORTALAMA MAAŞ 3 BİN LİRA OLMASINA RAĞMEN

Avrupa ülkeleri arasında en yüksek gün sayılarından biri olan Türkiye'deki ortalama maaş araştırmada 3 bin 035 lira olarak ele alındı.

VERGİLERİN ETKİSİ

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, “Sadece akıllı telefon değil, tüm ürünler için aynı şey geçerli” dedi. Turhan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri içinde satın alma gücü bakımından en kötü durumda olan ülkelerden biri olan Türkiye'de tüketicinin dolaylı vergi yükü altında ezildiğini, aldığı her ürünün fiyatının ÖTV, DDV, ÖİV gibi vergilerle şiştiğini vurguladı.  Turhan, “Doğrudan vergi vermesi gerekenlerden vergi toplanamayınca, yük emekçinin, tüketicinin sırtına yükleniyor” dedi.