Bu fotoğrafın hikayesi vatandaşın nasıl kazıklanıdığının da hikayesi aslında. Marketteki domates etiketinin sağ tarafında yasal olarak perakende ürün satıcısının koymak zorunda olduğu hal kayıt belgesi var. Hal kayıt belgesinde açık açık domatesin alış fiyatının 5 lira olduğu okunabiliyor. Ama market bu domatese yüzde 140 kâr koyarak, 11 lira 90 kuruşa satışa çıkarttı. Dolar artışından etkilenmeyen fırsatçıların da etiketlere yüklendiği iddialarına aslında net bir delil gibi duruyor.

 

SERBEST PİYASA AMA TÜKETİCİNİN DE HAKLARI VAR

6502 sayılı tüketiciyi koruma kanununa göre; "Bir ticari uygulamanın; mesleki özenin gereklerine uymaması ve ulaştığı ortalama tüketicinin ya da yöneldiği grubun ortalama üyesinin mal veya hizmete ilişkin ekonomik davranış biçimini önemli ölçüde bozması veya önemli ölçüde bozma ihtimalinin olması durumunda haksız olduğu kabul edilir. Özellikle aldatıcı veya saldırgan nitelikte olan uygulamalar ile yönetmelik ekinde yer alan uygulamalar haksız ticari uygulama olarak kabul edilir. Tüketiciye yönelik haksız ticari uygulamalar yasaktır." deniliyor. 

Aynı yasaya göre bunu yapan firmalara 6900 lira para cezası kesilebiliyor. Dolar kurundaki artışın ardından vatandaşın sofrasına gözünü dikenlere karşı  Gümrük veTicaret bakanlığı 31 Ağustos 2018 tarihinde bir yönetmelikle kur artışından etkilenmediği halde fahiş fiyat artışı yapan firmalara da bu kapsamda ceza kesileceğini açıkladı. Yani bu artışın gereksiz olduğu durumdan faydalanmaya çalışan uyanıkların oyunu olduğu tespit edilirse ceza kesilebilecek. Bu rakam az gibi görünebilir ama binlerce şubesi olan bir markete her şube için cezanın yeniden kesilebileceği belirtiliyor. Yani cezanın yüzbinlerce liraya çıkması mümkün.

 

HAL KAYIT BELGESİ ÇOK ÖNEMLİ

Tekrar fotoğrafın hikâyesine dönersek marketin yanına koyduğu ve aslında 11 lira 90 kuruşa sattığı domatesi sadece 5 liraya aldığını gösteren o belge hal kayıt belgesi. Bütün marketlerin koyması gereken bir belge, yani yasa emrediyor. Fakat uyanıklar bu belgeyi saklamak arkaya koymak gibi çarelere başvuruyorlar. Eğer tüketici bu belgeye bakarsa o ürünün kaç liradan markete girdiğini görebilecek ve bu tuzak kurulayamayacak. Herkesin bu belgeyi özellikle araması ve gerekirse şikâyet etmesi en doğal hakkı.

 

AĞAOĞLU:CEZALAR DAHA DA ARTABİLİR

Bu fotoğrafın hikâyesini tüketici dostu Aydın Ağaoğlu'na sorduk. Ağaoğlu, Polemik Haber'e aslında cezaların fahiş fiyata satılan her ürün ve her şube için katlanarak artması gerektiğini söyledi. Yani aslında çay, şeker peçete gibi ihtiyaçlarda 10 kalemde gereksiz fiyat artışı tespit edilen firma, eğer yüzlerce şubesi de varsa her şube için ayrı ayrı olmak üzere toplamda milyon liralık cezalarla karşı karşıyla kalabilir.

Burada tüketiciye de denetim görevlilerine de büyük görev düşüyor. 

 

>> SURİYELİLER TÜRKİYE'DE SİYASİ PARTİ Mİ KURUYOR? tıklayın...>>

 

>> İYİ PARTİ'NİN BÜYÜKŞEHİR BAŞKAN ADAYLARI BELLİ OLDU tıklayın...>>

 

>> İKİZ BEBEK YARDIMI AÇIKLANDI  tıklayınız...>>

 

>> ŞARKICI NECO EŞİNE ŞİDDETTEN CEZA ALDI tıklayınız...>>