Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, son 10 günü çıkardığımızda son bir ayda en az değer kaybeden para biriminin Türk lirası olduğunu söyledi. Bu söz sosyal medyanın diline düşerken, yurttaşlar yaptıkları paylaşımda kura dikkat çekti.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu 2022 yılının 3. enflasyon raporu sunumunu gerçekleştirdi. Kavcıoğlu dünyada resesyonun konuşulmadığı tek ülkenin Türkiye olduğunu vurgulayarak, son 10 günün çıkarıldığında dolar karşısında en az değer kaybeden para biriminin Türk Lirası olduğunu belirtti.

DOLAR YILIN YENİ REKORUNU KAYDETTİ

Bu sırada; gün içi en düşük 17.83 iken gün içi en yüksek 17.9409'a ulaşan dolar/TL paritesi yeni rekora imza attı.

Dolar/TL dün 20 Aralık'tan beri yeni zirve olan 17.9350'ye yükselmişti. Dün açıklanan Fed'in faiz kararının ardından piyasalarda sabah saatlerinde sakin bir seyir yaşansa da öğle saatlerinde yılın yeni rekoru kaydedildi.

Bu verilere göre TL'nin dolar karşısında aylık değer kaybı yüzde 7.40'ı, haftalık değer kaybı ise yüzde 1.21'i buldu.

Piyasalarda ayrıca bugünlerde başlayan ve Ağustos'ta yaklaşık 20 milyar dolar değerinde tahmin edilen, kurumsallara ait kur korumalı mevduat (KKM) dönüşlerinin yeni döviz talebi yaratıp yaratmayacağı da izleniyor. KKM'nin kurumsalların dövizden TL'ye geçerek açtığı mevduattan oluşan bölümü TCMB'nin sorumluğunda ve rezervlere yılbaşında önemli bir katkı sağladı.

MERKEZ BANKASI ENFLASYON TAHMİNİNİ YÜKSELTTİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 2022 yıl sonu enflasyon tahminini 17.6 puanlık güncellemeyle yüzde 42.8'den yüzde 60.4'e yükselttiklerini belirterek, "Enflasyon tahmin aralığımızın orta noktaları 2022 sonunda yüzde 60.4, 2023 sonunda yüzde 19.2 ve 2024 sonunda yüzde 8.8 seviyelerine tekabül etmektedir." dedi.

İşte; Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun yorumuna sosyal medya tepkileri: