Berat Albayrak'ın ardından Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği ve Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı olan Prof. Dr. Erişah Arıcan’ın, son dönemde kabinede, Merkez Bankası’nda, BDDK’de, kamu ve özel banka yönetimlerinde yer alan isimlerin danışmanı olduğu ortaya çıktı.

ARICAN'IN DANIŞMANLIK YAPTIĞI İSİMLERİ ARAŞTIRDI

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, Arıcan’ın danışmanlık yaptığı isimlerin bürokrasideki şaşırtan yükselişini araştırdı.

"YA MUAZZAM AKADEMİK BAŞARI YA DA ..."

Bingöl, Arıcan'ın, Berat Albayrak ile birlikte son iki yılda Merkez Bankası'na atanan başkandan üçünün tez danışmanlığını da yaptığını belirterek "Ya muazzam akademik başarı var ya da Türkiye’yi dolandıran bir ekonomi lobisi" dedi.

ALBAYRAK'TAN SONRA BAŞKAN VEKİLLİĞİNE GETİRİLDİ

Bingöl'ün incelemeleri şu şekilde:

* Temmuz 2018’de Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanı olmasından iki ay sonra, Erişah Arıcan, 27 Eylül 2018’de Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanlığı’na getirildi. Aynı tarihlerde Varlık Fonu Yönetim Kurulu üyesi olan Arıcan, Albayrak’ın istifasının ardından da Yönetim Kurulu Başkan Vekili oldu.  

* Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü Bankacılık Anabilim Dalı Başkanı olan Erişah Arıcan, iki trilyon TL’lik Borsa İstanbul’un Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda BDDK’nin yetkilendirdiği tek derecelendirme kuruluşu JCR Avrasya Derecelendirme AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanı. 

* Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın tez danışmanı olan Prof. Dr. Erişah Arıcan’ın tezlerine danışmanlık yaptığı Murat Çetinkaya, Murat Uysal ve Şahap Kavcıoğlu Merkez Bankası’nda son iki yılda atanan dört başkandan üçü oldu.

* Bakanlar Kurulu’nda, Merkez Bankası’nda, BDDK’de, kamu ve özel banka yönetimlerinde de hep aynı isimler var. Albayrak ve Arıcan eksenindeki atamalarla Merkez Bankası’nın milyarlarca liralık rezervi buhar oldu. 

* Faiz oynamaları ve döviz kurundaki değişikliklerle milyarlarca dolar ve TL el değiştirdi. Türkiye ekonomisi milyarlarca dolar fakirleşti. Hesabını kim verecek? “Dış güçlerin operasyonu”, “Faiz lobisi” diyenler, kendi düzenlerini kurmuş. 

* Geriye dönük olmak üzere bütün bu ilişkiler, atamalar ve milyarlık işlemler araştırılarak halkı kimin soyduğu, kimlerin bu şebeke ile zenginleştiği tespit edilmeli.