Merkez Bankası (MB) Para Politikası Kurulu (PPK), faiz kararını açıkladı. Kurul, politika faizini 100 baz puan indirimle yüzde 13 seviyesine çekti. Şahap Kavcıoğlu (Başkan), Taha Çakmak, Mustafa Duman, Elif Haykır Hobikoğlu, Emrah Şener, Yusuf Tuna kararıyla faiz seviyesi açıklandı.

Kararın beklentilerin aksine gelmesiyle birlikte dolar/TL 18 seviyesini aştı.

Banka, geçen yıl eylül-aralık döneminde Cumhurbaşkanı'nın talimatıyla faizi yüzde 19'dan yüzde 14'e düşürmüş, bu kararların etkisiyle dolar kuru 8,30'dan 18 seviyelerine, resmi tüketici enflasyonu yüzde 19'dan yüzde 80'e fırlamıştı.

Karar öncesi yapılan anketlerde ekonomistlerin beklentisi, TCMB'nin faizi sabit tutacağı yönündeydi.

Merkez Bankası'nın faiz kararı Londra merkezli Chatham House düşünce kuruluşunda çalışan ekonomist Ash’in de dikkatini çekti. TL’nin bugün daha da değer kaybettiğini ve Türkiye’nin kredi risk priminin (CDS) tekrar yükseldiğini söyleyen Ash, faiz kararını ‘rezalet bir hamle’ olarak değerlendirdi.


Ekonomist Timothy Ash

'APTALCA'

Ash, sosyal medyadan şunu dedi: “Belli ki ceplerinde Rusya ve Körfez’den gelen nakit para var ve bununla faizi indirip TL’yi tutabileceklerini düşünüyorlar. TL’yi savunmak için yeni buldukları döviz rezervini yine çarçur ediyorlar. Aptalca.”