Ekonomist İbrahim Kahveci, Polemik Haber’e yine gündem yaratacak açıklamalar yaptı.Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun, “Nisan’da hemen faiz düşürülecek diye bir önyargı olmamalı” açıklamasını değerlendiren Kahveci, “Madem faiz düşmeyecek, neden Naci Ağbal’ı görevden aldınız?” diye sordu ve Ağbal’ın görevden alınmasının Türkiye’ye maliyetinin 1 trilyon lira olduğunu ifade etti.

“TÜRKİYE TEFECİ PİYASASININ ELİNE DÜŞTÜ”

Türkiye’nin yurt dışından yatırım ve kredi alamadığını söyleyen Kahveci, Türkiye’nin takas parasına mecbur kaldığını ifade etti ve “Takas parasına kalmış bir ülke, tabiri caizse tefecinin eline düşmüştür” dedi. 

“MERKEZ BANKALARI İTİBARLA İŞ YAPAR, FAİZLE DEĞİL”

“Yeni Merkez Bankası Başkanı’nın adını ezberlemeyeceğim” diyen İbrahim Kahveci, bunun gerekçesi olarak Kavcıoğlu’nun bir etkinliği olmadığını, Merkez Bankası’nı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yönettiğini söyledi. 

Naci Ağbal döneminde yapılan açıklamaların itibar yarattığını ve faizin bununla birlikte işe yaradığını söyleyen Kahveci, faizin yüzde 19 olmasına rağmen Ağbal ve Kavcıoğlu dönemlerindeki kur farkının ‘itibarla’ açıklanabileceğini ifade etti.

“ALBAYRAK’A YAKIN OLANLAR KOLTUKLARINI KORUDU YA DA GERİ GELDİLER”

Siyasetçiler tarafından ortaya atılan, Ağbal’ın kayıp 128 Milyar Doları araştırması sebebiyle görevden alındığı iddiasını da yorumlayan Kahveci şu tespitlerde bulundu

*Ağbal bunu araştırsa da kamuoyuna vermezdi ama buna bile tahammül edemiyorlar. Son bir haftada kadrolaşmaya bakıldığında, Berat Albayrak’a yakın olanlar ya koltuklarını korudular ya da geri geldiler. 

*Hüseyin Aydın örneği ortada… Ziraat Bankası’ndan ve Bankalar Birliği’nden ayrıldı. Hakkında kuş örgütü tarafından bazı haberler de çıkarılmıştı. Ağbal’ın görevden alınmasında bu araştırma ve Berat Albayrak’la olan tartışmaları da etkili olmuş olabilir. 

“KREDİLERİ HALKA YÜKLENEN ŞİRKETLER, KANAL İSTANBUL İHALESİNE GİREBİLECEK”

Devletten gelir garantili ihale alan firmaların yeni kredi alamadığını, Ulaştırma Bakanlığı’nın bu firmalara kefil olduğunu ve bu yolla 70 milyar doların halka yüklendiğini söyleyen Kahveci, bahsi geçen firmaların Kanal İstanbul ihalesine girebilmesi için imkân oluşturulduğunu savundu.