Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin, “uyuyup 6 ay sonra uyanmak” istediği gün geldi. Ancak ekonomideki tablo, yurttaş için uyanılası bir durum olmadığını ortaya koyuyor.

27 Aralık 2021 tarihinde ‘ışıl ışıl parlayan’ gözleriyle açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyonda ‘çok farklı noktalara’ gidileceğini öne sürmüştü. Nebati o açıklamasında, 6 ay sonrasına vurgu yaparak, “Hani hep hayal edersiniz ya, şöyle bir uyusam da 6 ay sonra uyansam diye; bir uyuyun 6 ay sonra uyanın… Çok farklı noktalara gideceğiz, çok farklı noktalara…” demişti.

Bugün, Nebati’nin o meşhur açıklamasının üzerinden tam 6 ay geçti ama Nebati’nin iddiasının aksine kara tablo daha da karardı.

FOX TV Çalar Saat, Nebati’nin açıklamalarından yola çıkarak bugünkü ekonomik tabloyu derledi.

Nebati’nin açıklama yaptığı gün 11,40 lira seviyesinde olan dolar, 6 ay içinde 17,40 liraya kadar yükseldi. Dolar bugün 16,69 lira seviyesinden işlem görüyor. O gün 13 lira olan avro ise bugün 17,64 liradan işlem görüyor. Gram altın ise o günlerde 658 TL bandındayken bugün bin lira seviyesinde.

20 Aralık’ta açıklanan ve Nebati’nin “En kötü senaryoda bile yük olmayacak” dediği kur korumalı mevduat hesabı sadece mart, nisan ve mayıs aylarında Hazine’ye 21 milyar TL yük getirdi.

27 Aralık’ta 11,62 TL’den satılan benzin, bugün yüzde 134’lük artışla 26,27 TL’ye yükseldi.

Aralık ayından mayısa kadar enflasyon yüzde 73,50’yi gördü.