Otomobil yazarı Emre Özpeynirci otomobiller için ÖTV'de indirim beklentisini değerlendirdi. Özpeynirci mevcut şartların değişmemesi durumunda bugün 500 bin liraya satılan bir otomobilin fiyatının seneye bir milyon liraya çıkağını söyledi.

Peynirci'nin yazısından ilgili bölüm şöyle: 

"Sonuçta vergiden vergi almak yerine çağdaş bir vergi sistemine ihtiyacımız olduğu açık. Ama unutmamak gerekir ki seçime kadar otomobil fiyatları her ay global zamlar, kur artışlarından ve ÖTV değişikliklerinden etkilenecek, yani zamlar durmayacaktır. 

Bu yönden bakınca, “Almayın bekleyin” demek ne kadar mantıklı, bu tartışılır. Çünkü bugün 500 bin TL’lik bir otomobil seneye parametreler değişmezse 1 milyon TL bandına yükselecek. Kılıçdaroğlu seçimi kazanıp ÖTV’yi %75 indirse bile bugün 500 bin TL’lik aracın fiyatı o dönem ancak 571 bin TL’ye düşecek. Yani bugünden yine pahalı olacak.

Piyasada bir anda, “ÖTV inecek” söylentileri dolaşmaya başladı. Bunun olmayacağını hükümetin bütçe dengeleri nedeniyle ÖTV’yi indirmeyeceğini defalarca söyledik, durduk ama nafile.

'Temmuz ayında kabul edilen ek bütçeyle otomotivden elde edilecek ÖTV gelir hedefi 72 milyar TL’den 142 milyar TL’ye çıkmışken, indirim beklemek hayalcilik olur' dedik ama buna rağmen özellikle 2.elde fiyatlarda bir gevşeme ve durma oldu.

Muhalefet, otomobil almak için seçim sonrasını işaret ederken, iktidar ise ÖTV artırma planlarıyla zaten fahiş fiyatlara ulaşan otomobilleri almayı iyice imkânsız hale getiriyor. 

Sonuç olarak oluşan yüksek fiyatlara rağmen alım gücü düşen vatandaşın mobil olma hakkı elinden alınmış durumda.

Bizim bir an önce dünya normlarında vergi sistemine geçmemiz gerekirken, hâlâ “ÖTV inecek mi, artacak mı?” tartışmalarıyla boşa kürek çekiyoruz.