Corona virüsü pandemisi ve art arda yaşanan depremler sonrası insanlar, binalardan kurtulup müstakil evlere talebi artırırken fiyatlar da aynı şekilde yükseldi.

Talebin yükseldiği müstakil konutlarda 0-4 yaş arası fiyatlar bir yılda yüzde 67 artarken İstanbul'da fiyatlar ortalama 2.5 nilyonu buldu.

PANDEMİ SONRASI FİYATLAR ARTTI

Pandeminin konut satışlarında ve kiralama değerlerine etkisinin incelendiği çalışmada fiyatların yükselmesi göze çarptı. Çalışmayı yapan Teknoloji Odaklı Gayrimenkul Değerleme Ve Lokasyon Analizi Platformu Endeksa.com’a göre 0-4 yaş arası müstakil konutların satış fiyatı bir yıllık süreçte yüzde 67 oranında fiyat artışı görürken kiralama bedeli ise yüzde 40 seviyesinde gerçekleşti.

Türkiye geneli fiyatların yükseldiği müstakil evlerde fiyatlar bir yıllık süreçte ortalama yüzde 35, kiralar da yüzde 17 artış gösterdi.

0-4 yaş arası konutlardaki satışlar da fiyat bazında yüzde 38'i bulurken kiralama yüzde 22 artış gösterdi.

ORTALAMA FİYAT 400 BİN TL

Konutlarda ortalama satış fiyatlarında artış ise dudak uçuklatacak cinsten oldu. Ortalama satış fiyatının 400 bin liraya yaklaştığı konutların metrekare fiyatı 3 bin 76 lirayı buldu. Metrekarenin kiralanma fiyatı ise 15 lira olurken kiralamalar ortalama bin 455 lirayı buldu.

0-4 YAŞ ARASI 'MUAZZAM' YÜKSEK

0-4 yaş arası konutların fiyatları ise ortalamanın oldukça üstünde yer alıyor... Bu tür konutlarda yüzde 67 artış gözlemlenirken kiralar yüzde 40 arttı.

METREKARESİ 5 BİN 894 TL

Aralık sonu itibarı ile Türkiye genelinde 0-4 yaş arası müstakil konutların ortalama metrekare satış fiyatı 5 bin 894 lira, ortalama satış fiyatı 1 milyon 184 bin 694 lira, ortalama metrekare kira 22 lira, ortalama kira ise 4 bin 312 lira oldu.