Sorun, olumsuz hava koşulları ve Covid-19 pandemisinden jeopolitik gerilimlere ve yeniden yükselen talebe kadar birçok faktörün soruna katkıda bulunduğu, gergin bir küresel tedarik zincirine bağlanıyor.

MISIR KOYMAYA KAĞIT YOK

Almanya'da, bira içenler, kısmen bira üreticilerine cam tedarik eden Ukrayna'daki savaş nedeniyle şişe kıtlığı yaşıyor. Basında çıkan haberlere göre, halihazırda elektrik ve arpa için daha fazla ödeme yapan ülkenin bira fabrikaları, müşterilerini boş şişeleri iade etmeye çağırıyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nde, çiftçiler daha karlı mahsullere geçerek mısırı bırakmayı düşündükçe, patlamış mısır sinemaseverler için bir endişe kaynağı haline geldi. Kapaklar, bardaklar ve kese kağıdı gibi patlamış mısır kapları da yetersiz durumda.

BÜYÜK BOY PATATES VERİLMİYOR

Avustralya'da marul kıtlığı nedeniyle dünyaca ünlü fast-food zinciri KFC, hamburgerlerine lahana koyuyor. Birleşik Krallık'ta McDonald's, kıtlık nedeniyle domatesleri iki yerine bir dilim kullanıyor. Fast-food devi, yavaşlayan sevkiyatlar ve küresel patates kıtlığı nedeniyle birçok ülkede büyük boy patates kızartması satışını durdurmak zorunda kaldı.

Bu arada, Singapur'un KFC restoranlarının patates kızartmasını yerine başka ürün koyuldu. Kenya'da sosyal medya kullanıcıları, yerel kaynaklı patatesleri kullanmadıkları için fast-food zincirinin boykot edilmesi çağrısında bulundu. Ürün kıtlığı Japonya'yı da vurdu ve lokantaları menülerinden belirli yemekleri çıkarmaya sevk etti. (RT)