Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı ve dünyanın en karlı şirketlerinden biri olan Saudi Aramco, net karının bir yıl önceki 49 milyar dolara kıyasla 2021'de yüzde 124 artarak 110 milyar dolara yükseldiğini söyledi.

Şirket, pandemi sonrasında petrol talebinin yeniden canlanması, rafineri ve kimyasallar işindeki artan marjlar nedeniyle yüksek ham petrol fiyatlarının bir sonucu olarak karlarının arttığını söyledi. Brent ham petrolü bu ayın başlarında 139 dolara fırladı, ancak o zamandan beri 100 dolara kadar geriledi. Aralık ayı başlarında, bir varil ham petrolün fiyatı 70 doların altındaydı.

Aramco, petrol talebinin tırmanmaya devam etmesini bekliyor ve bu talebi karşılamak için “önemli ölçüde yeni yatırımın” gerekli olduğunu söyledi. 2022 için sermaye harcamasını yaklaşık yarı yarıya yükselterek 40 ila 50 milyar dolar arasında artırdığını ve 2020’lerin ortasına kadar daha fazla büyümenin beklendiğini söyledi.

SAVAŞ ETKİSİ

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden son günlerde batılı hükümetler, Rusya'dan gelen tedariklere olan bağımlılıklarını sona erdirmek için daha fazla petrol pompalamaları istendi.

Körfez ülkeleri, Rusya'da üretilen enerjideki açığı kapatabilecek acil yedek kapasiteye sahip yegane petrol üreticileridir. BAE ve Suudi Arabistan, yeni üretim seviyelerine karar vermek için Mart ayının sonunda karar verecek. Ukrayna'daki ihtilafa rağmen, OPEC üyeleri sadece bu ayın başlarında üretimi günde 400 bin varillik bir artış üzerinde anlaştılar.

Aramco'nun CEO'su Amin Nasser, petrol talebi görünümünün "çeşitli makro-ekonomik ve jeopolitik faktörler nedeniyle" belirsizliğini koruduğunu söyledi. Şirketin yatırım planının “güvenilir, uygun fiyatlı ve her zamankinden daha güvenli ve sürdürülebilir enerji için artan uzun vadeli talebi karşılamayı hedeflediğini” de sözlerine ekledi. (Guardian)