Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) üretimi azaltacağı beklentisi, Libya’daki çatışmalar ve Avrupa’da tırmanan doğalgaz fiyatlarının talebi artırması nedeniyle nedeniyle petrol fiyatları yükseldi. Fiyatlarda arz endişeleri ve talep artışı beklentileri nedeniyle son altı haftanın en yüksek artışı gerçekleşti.

Batı Teksas Ham Petrolü (WTI) haftanın açılış seansında yüzde 4,2 artarken sonrasında varil başına 97 doların altında işlem gördü. Geçtiğimiz haftayı 100 dolar seviyelerinde kapatan Brent Petrol ise bugün 104 dolar seviyelerinden işlem gördü.

LİBYA’DAKİ ÇATIŞMALAR KESİNTİ ENDİŞESİNE NEDEN OLDU

Libya’daki arz kesintileri endişeleri petrol fiyatlarının artmasına neden oldu. Libya’nın başkenti Trablus’ta cumartesi meydana gelen çatışmada 32 kişi öldü.

Dünyanın önemli petrol üreticilerinden olan Libya’da petrol üretimine çatışmalar nedeniyle zaman zaman ara verildi.  Libya’da gerçekleşen çatışmalara rağmen ulusal petrol şirketi dün günde yaklaşık 1,2 milyon varil üretim bildirdi.

OPEC’İN ARZ AZALTMA BASKISI SÜRÜYOR

Öte yandan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefiklerinin (OPEC+) önde gelen üyesi Suudi Arabistan da üretimi azaltabileceğine dair uyarıda bulundu. OPEC Başkanı Bruno Jean-Richard Itoua da petrol üretimini azaltmaya sıcak baktığını söyledi.

Örgüte bağlı ülkeler 5 Eylül’de toplanıp konuya ilişkin kararlarını verecek. İttifaktaki diğer devletlerin de üretimi azaltma konusunda destek verebileceği düşünülüyor.

DOĞALGAZ KESİNTİLERİ TALEBİ ARTIRIYOR

Küresel ekonomideki durgunluk endişeleri ise petrol fiyatlarında aşağı yönlü basınç oluşturan tek etken. Ancak Rusya’nın doğalgaz arzını düşürmesi ve Avrupa Birliği’nin Moskova’ya getirdiği kısıtlamaları artırması nedeniyle Avrupa’nın karşı karşıya kaldığı enerji krizinin petrol talebini artırması fiyatları artırıyor.

Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerinin doğalgaz erişiminde yaşadığı sorunlar nedeniyle alternatif enerji ürünü petrole olan talebin artması fiyatlar üzerinde yukarı yönlü baskı yapıyor.

BELİRSİZLİK FİYATI YÜKSELTİYOR

ING’nin emtia stratejisi başkanı Warren Patterson konu ile ilgili değerlendirmesinde, “Libya’dan gelen yeni arz risklerinin yanı sıra yaklaşmakta olan OPEC+ toplantısına ilişkin belirsizlik fiyatlara destek sağladı” dedi.

Patterson, “Ancak, temelde piyasa daha rahat bir durumda ve büyük bir arz kesintisi veya OPEC+ müdahalesi olmadığında kısa vadede yukarı yönlü büyük bir gidişat görmek zor” değerlendirmesinde bulundu.