Hisse senedi piyasalarındaki sıkıntı Cuma günü de devam etti. Avrupa hisse senetleri, Asya hisse senetlerindeki gerilemenin ardından düşerken, ABD endeks vadeli kontratları Amerikan hisse senetlerinin aşağı yönde açılacağını işaret etti. Dolar, Çin'de politika yapıcıların büyümeyi desteklemek için adım atması ile düşüşünü tersine çevirdi ve Avrupa'da tahviller geri çekildi.

ABD Hazine tahvilleri yatay seyretti, ancak Avrupa tahvillerinin çoğu Noel tatili öncesi değer kaybetti. Dolar, Çin'de üst düzey politika yapıcıların 2019 yılında vergi ve harçlarda "önemli" indirimlere gidileceğini kaydetmeleri ve daha gevşek bir para politikası izleneceğini işaret etmelerinin ardından yuan ve önemli para birimlerinin çoğu karşısında değer kazandı. 

Bu adımlar, ABD'yle ticaret savaşı ve içerideki yavaşlama ile mücadele dahilinde, dünyanın ikinci en büyük ekonomisi Çin'de liderler tarafından atılan adımların son halkasını oluşturdu. ABD ve Çin arasında yeniden alevlenen ticaret savaşı ve ABD hükümetinin kısmi kapanmasına ilişkin endişeler, bu hafta riskli varlıkların karşı karşıya olduğu olumsuzluklara eklendi. Bu olumsuzluk listesi, Fed'in Çarşamba günü bazı yatırımcıların beklediğinden daha az güvercin bir ttutum takınması ile daha da uzadı. 

Sydney'de AMP Capital Investors Ltd. yatırım strateji müdürü Shane Oliver, Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, "Görmekte olduğumuz zayıflığın yeni yıla doğru devam etme riski var," dedi ve "Fed çıkıp, ihtiyaç olursa, uygulamakta olduğumuz parasal sıkılaştırmada, faizi ayarlayabiliriz demeli. Bu piyasaların yatışmasına çok yardımcı olur" şeklinde görüş bildirdi.

Piyasada dikkatler, ABD'de bugün açıklanacak kişisel gelir ve harcama ve enflasyon göstergesine çevrildi. 

HİSSE SENETLERİ


*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.3 gerileyerek iki yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.
*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.3 düşüşle iki yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine geriledi.
*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0.6 kayıpla yaklaşık iki yılın en düşük seviyesine indi.
*MSCI Asya Pasifik Endeksş yüzde 0.7 düşerek 21 ayı aşkın sürenin en düşük seviyesini gördü.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.2 düşerek yedi haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine geriledi.

PARA BİRİMLERİ

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 ile son bir haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 düşerek 1.143 seviyesine indi ve son bir haftada ilk kez aşağı yönde hareket etti.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 1.2667 ile iki haftanın zirvesine tırmandı.
*Japon yeni doalr karşısında yüzde 0.05'ten az yükselerek 111.24 ile 14 haftayı aşkın sürenin en yükseğine çıktı ve çıkışını altıncı güne taşıdı.

TAHVİLLER

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 2.79'a indi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek yüzde 0.25'e çıktı.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan yükselerek yüzde 1.282 ile bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.
*İtalya ve Almanya'nın 10 yıllıklarının faiz farkı  beş baz puan yükselerek 2.555 yüzde puanına ulaştı.

EMTİA

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.5 değer kazanarak varil başına 46.12 dolara çıktı.
*Altın yüzde 0.1 düşerek ons başına 1,258.60 dolara geriledi.

Polemik Haber