Pandemi sürecinde servetlerini katladıkları için büyük tepki çeken milyarderlerin, geçtiğimiz hafta piyasalarda yaşanan çalkantı sonucu milyarlarca dolar kaybettiği belirtildi. Buna göre, yatırımcıların ABD'de enflasyon kaynaklı faiz artışı beklentisi nedeniyle geçtiğimiz hafta çok sayıda hisse senedi rekor düşüş yaşarken, Jeff Bezos ve Elon Musk gibi milyarderler de milyarlarca dolar kayba uğradı.

SIRALAMA DEĞİŞTİ

Forbes dergisine göre, geçtiğimiz hafta piyasalarda yaşanan düşüş nedeniyle dünyanın en zenginleri sıralaması da değişti. ABD basınındaki haberlere göre, Tesla ve SpaceX'in kurucusu Elon Musk geçen hafta 25.1 milyar dolar kaybetti.

BINANCE VE META

Amazon'un sahibi Jeff Bezos'un en az 20 milyar dolar kaybettiği belirtildi. Binance'in kurucusu Changpeng Zhao'nun serveti 17.7 milyar dolar azaldı. Facebook'un (Meta) sahibi Mark Zuckerberg de 10.4 milyar dolar kaybetti.Forbes'un haberine göre, e-ticaretten kripto paralara ve çevrimiçi oyunlara uzanan bu kayıplar sonrasında, dünyanın en zenginleri sıralaması da değişti.

Sıralamada Musk birinciliğini korurken, Fransız lüks tüketim markası LVMH'nin hisselerinin bir miktar yükselmesiyle, şirketin sahibi Bernard Arnault, kayıp yaşayan Jeff Bezos'u geçerek dünyanın en zenginleri sıralamasında ikinci sıraya çıktı. 

Geçtiğimiz hafta Netflix ve Peloton gibi şirketlerin hisse fiyatlarında yüzde 20'yi geçen düşüşler yaşanmıştı. İlaç firması Moderna'nın da hisse fiyatları altı gün üst üste düşüş yaşarken, şirketin CEO'su Stéphane Bancel'in servetinin yüzde 22 oranında değer kaybederek 5.2 milyara indiği belirtilmişti.

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam'ın geçtiğimiz hafta yayımlanan raporu, dünyanın en zengin 10 kişisinin toplam servetinin Covid-19 salgını döneminde iki katına çıktığını ortaya koymuştu. 'Eşitsizlik Öldürür' isimli raporda, eş zamanlı olarak yoksulluk sınırında yaşayan kişi sayısının da arttığı vurgulanmıştı.

Raporda, salgın sonucunda 163 milyon kişinin daha yoksulluk sınırının altında yaşamaya başladığı, dünyanın en zengin 10 ismi olan Elon Musk, Jeff Bezos, Bernard Arnault, Bill Gates, Larry Ellison, Larry Page, Sergey Brin, Mark Zuckerberg, Steve Ballmer ve Warren Buffet’ın toplam servetinin ise iki kat artarak 1.5 trilyon doları aştığı belirtilmişti.