Açıklamanın devamında, "Bu konularda güçlü uluslararası koordinasyon ve işbirliği, kamu ve özel sektör inovasyonunun kullanıcılar ve daha geniş finansal sistem için güvenli olurken yerel ve sınır ötesi faydalar sağlamasını sağlamaya yardımcı oluyor" diye eklendi.

‘ÇAPA GÖREVİ GÖREBİLİR’

Maliye yetkilileri, İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak liderliğindeki Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası'nın yıllık toplantıları sırasında Çarşamba günü Washington'da bir araya geldi.

G7 yetkilileri, yaptıkları ortak açıklamada, Merkez Bankası Dijital Para Birimleri veya CBDC'ler biçimindeki merkez bankası parasının nakdi tamamlayacağını ve likit, güvenli bir uzlaşma varlığı ve ödeme sistemi için bir çapa görevi görebileceğini söyledi.

İlkelerin, bir grup merkez bankası ve Uluslararası Ödemeler Bankası tarafından yakın zamanda yayınlanan çalışmaları tamamlayarak, G7 içinde ve ötesindeki politika ve tasarım müzakerelerini desteklemeyi amaçladığını söylediler.

EN ÖNEMLİ STANDART GİZLİLİK

G7 yetkilileri, sıkı gizlilik standartlarının, siber güvenliğin, kullanıcıların verilerini koruma ihtiyacının ve bilgilerin nasıl güvence altına alınacağı ve kullanılacağına ilişkin şeffaflığın önemini vurguladı.

Ayrıca, bu tür para birimlerinin enerji açısından verimli olması ve açık, şeffaf ve rekabetçi bir ortamda çalışması gerektiğini söylerken, sınır ötesi temelde birlikte çalışabilirliğin önemini ve uluslararası parasal ve finansal sisteme zararlı yayılmayı en aza indirme ihtiyacının altını çizdiler. 

Reuters