İşte Reuters’da yayınlanan analizden satır başları:

Hızla ilerleyen kur krizi, Eylül ayında başlayan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ihracat ve kredi odaklı "yeni ekonomik programı" kapsamında istediği bir dizi agresif faiz indirimiyle başladı.

‘İYİMSER NEBATİ’

Ekonomistler ve muhalefet milletvekilleri, enflasyonun yüzde 21'in üzerine çıkması nedeniyle politikanın gevşemesini pervasız olarak nitelendirdiler ve bu ay ve önümüzdeki aylarda, liradaki keskin değer kaybı nedeniyle enflasyonunyüzde 30'un üzerine çıkması bekleniyor.

Erdoğan'ın bu ayın başlarında atadığı Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bir dizi televizyon röportajı verdi ve Çarşamba günü geç saatlerde oynaklığın endişe verici olmadığını söyledi.Analistlerin görüşlerinden daha iyimser olan bakan, 2023 yılına kadar tek haneli enflasyon tahmininde bulundu.

Nebati ayrıca, Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinin bankacıların devlet destekli piyasa desteğini yansıttığını söylediği şekilde düştüğünü gösteren verilere rağmen, geçen hafta dolar satarak lirayı yükseltmek için herhangi bir devlet müdahalesi olmadığını söyledi.

GÖZLER SEÇİMLERDE

Bankacıların ön verilerden yaptığı hesaplamalara göre, Merkez Bankası’nın net rezervleri geçen hafta 2,5 milyar dolar düşerken, brüt rezervler resmi müdahale açıklanmamasına rağmen 5 milyar dolara kadar düştü.Pek çok ekonomist, lira değer kaybetmeye devam ederse, planın enflasyonu hızlandırabileceği ve devletin mali yükünü artırabileceği konusunda uyarıyor.

Nebati, CNN Türk'e verdiği demeçte, Çarşamba günü korumalı mevduatta 59.8 milyar lira (4.60 milyar dolar) olduğunu söyledi. Yerel yatırımcıların döviz mevduatları, planın açıklandığı 20 Aralık'tan bu yana 7 milyar dolar azalarak 162 milyar dolara geriledi.

Bazı analistlerReuters'e verdikleri demeçlerde, mevduat planının asgari ücret zammıyla birleştiğinde, Erdoğan'ın kamuoyu yoklamalarındaki düşüşünü tersine çevirmek yaptığını ve erken seçim işareti olduğunu söylüyor. New York Eyaleti'ndeki St. Lawrence Üniversitesi'nde Orta Doğu Tarihi Doçenti Howard Eissenstat, "Uygulanan acil durum önlemleri yalnızca kısa vadeli rahatlama sağlayacak; uzun vadede krizi daha da kötüleştirecek gibi görünüyor" dedi. (Reuters)