Mısır cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Mısır ve Rusya, Sisi ve Putin’den yapılan çağrı ile iki ülke arasındaki tüm uçuşları yeniden başlatmayı kabul etti.

Karar, Rusya’nın Türkiye’ye uçuşları yasaklamasından kısa bir süre sonra geldi. 

Yasağın sebebi artan Covid-19 vakaları olarak gösterilse de, bazı analistler, Türkiye’nin Ukrayna ile yakınlaşmasının sonucu olarak görüyor.

RUS YOLCU UÇAĞI DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ

Popüler tatil destinasyonları Şarm El-Şeyh ve Hurghada'ya uçuşlar, Ekim 2015'te Sina'da bir Rus yolcu uçağının düşmesi ve 224 kişinin hayatını kaybetmesi sonrasında askıya alınmıştı.

Metrojet tarafından işletilen Airbus A321, Rus tatilcileri Şarm El-Şeyh'ten St Petersburg'a götürüyordu.

Kazadan kısa bir süre sonra, Sina'daki IŞİD mensupları sorumluluğu üstlendi ve Rus müfettişler, sorunun büyük olasılıkla uçaktaki bulunan patlayıcı cihaz olduğu sonucuna vardılar. 

24 Şubat 2016'da Sisi, Mısır'ın Rusya ile ilişkilerini bozmak amacıyla uçağın "terörizm" tarafından düşürüldüğünü açıklayarak önceki hükümet açıklamalarıyla çelişti.

RUSLARIN SEVDİĞİ BÖLGE

Açıklamada, uçuşlara yeniden başlama kararının "iki taraf arasındaki bu konudaki ortak işbirliğinin ardından ve Mısır turistik destinasyon havalimanlarına yapılan ziyaretler için sağlanan güvenlik ve kolaylık standartlarına dayandığı" belirtildi.

Duyuru, uçuşların yeniden başlaması için bir zaman çizelgesi belirtmedi, ancak Rusya'nın Interfax haber ajansı bu haftanın başlarında uçuşların Mayıs ayının ikinci yarısında yeniden başlayabileceğini bildirdi. 

Mısır, her yıl on binlerce kişinin ziyaret ettiği Rus turistler için önemli bir destinasyon olmuştu.

(Middle East Eye, Çeviri:polemikhaber)