Politika Araştırmaları Enstitüsü (IPS) tarafından Çarşamba günü yayınlanan rapora göre, Walmart ailesi, şekerleme ve kozmetik dahil olmak üzere endüstrilerin arkasındaki hanedanlar da dahil olmak üzere ABD'nin en zengin on ailesinden on tanesi de, 14 ayda toplam net değerlerine 136 milyar dolar ekledi. 

Silver SpoonOligarchs adlı rapor, bu ailelerin geçen yıl sadece servetlerini milyarlarca artırmakla kalmayıp, aynı zamanda sistemin bu büyümeyi on yıllar boyunca desteklemesini sağlamak için nasıl çalıştıklarını ayrıntılarıyla anlatıyor.

Raporun ortak yazarı ve IPS direktörü Chuck Collins, “Sistem olması gerektiği gibi çalışıyorsa, zenginliğin nesiller boyunca hızlandığını görmemeliyiz, bu, dağılıyor olmalı” dedi.

YÜZDE 4 BİN BÜYÜDÜ

1983'te Sam Walton'ın Walmart'ı kurduğu Walton ailesinin değeri 2.15 milyar dolardı. 2020'nin sonunda, Walton'ın soyundan gelenlerin toplam net değeri 247 milyar doları aştı ve enflasyona göre düzeltilmiş yüzde 4 bin 320’lik bir artış oldu. ABD'nin en sevilen şekerlemelerinin bazılarının arkasındaki aile olan Mars ailesi de tatlı bir getiri elde etti. Mart 2020'den Mayıs 2021'e kadar aile servetlerini yüzde 28 artırdı.

Mars hanedanı 1911'de Franklin ve Ethel Mars'ın 1920'lerde ve 1930'larda Samanyolu ve Snickers gibi en çok satanları üretmek için büyüyen bir şeker fabrikası açmasıyla başladı. Bugün, torunları tarafından yönetiliyor.

RAKAMLAR KARŞILAŞTIRILDI

Rapor için önemli bir kaynak olan Forbes dergisinde yayınlanan listeye göre, 2020'de ailelerinin serveti 94 milyar dolardı. IPS, 2020 listesindeki bilgileri Forbes'in 1983'te yayınladığı benzer bir listeyle karşılaştırdı ve bu bilgiyi bugünün dolar cinsinden ne olacağını yansıtacak şekilde ayarladı.

1983 ve 2020 yılları arasında Mars ailesinin serveti yüzde 3 bin 517 artarak 2,6 milyar dolardan 94 milyar dolara yükseldi. 1983 ve 2020'de Forbes listelerinde yer alan 27 aileden biriydiler ve bu ailelerin toplam varlıkları 37 yılda yüzde bin 7 arttı.

Süper zenginler arasında bile gelir eşitsizliği bir sorundur. Çok zenginler, daha az zenginlerden bile daha iyisini yaptı. ABD'deki en zengin beş ailesi, servetlerinin 1983'ten 2020'ye kadar medyan yüzde 2 bin 484 oranında arttığını gördü.

Ortalama bir Amerikan ailesi için rakamlar, karşılaştırıldığında bir an. Rapora göre, verilerin mevcut olduğu en son yıl olan 1989'dan 2019'a kadar, tipik bir ailenin ortalama serveti enflasyona göre düzeltilmiş yüzde 93 arttı.

VERGİDEN KAÇINIYORLAR

IPS Eşitsizlik ve Ortak İyilik Programı Direktörü Collins, bu ailelerin sadece daha fazla para kazanmakla kalmadıklarını, aynı zamanda onları vergiden uzaklaştırma konusunda da daha iyi hale geldiklerini söyledi.

Ancak Collins, vergi boşluklarını, denizaşırı vergi cennetlerini ve ailelerin servetlerini saklamasına izin veren belirli türdeki açıkları ortadan kaldırmak için tekliflerde bile daha fazlasının yapılması gerektiğini söyledi.Collins, "Bu hanedan sisteminin büyümesini sürdürmekte çıkarı olan oldukça güçlü bir servet savunma endüstrisi var" dedi.

Daha geçen hafta, ProPublica tarafından yapılan bir araştırma, en zengin 25 Amerikalı'nın, aynı dönemde toplam net değerleri 400 milyar dolardan fazla artmasına rağmen, 2014 ile 2018 arasında sadece yüzde 3,4'lük bir "gerçek vergi oranı" ödediğini ortaya koydu.

Collin, "ProPublica'nınaraştırması, vergiden kaçınma miktarı konusunda endişelenmemizin bir nedeni, belki bir şeridin hayırseverlikle sonuçlanması, ancak çoğunun nesiller boyunca aktarılmasıdır. Yani bir anlamda gelecek nesil miras kalan servet hanedanlarını kuruyorlar” dedi. 
(Guardian)