Durum karşısında ne yapacağını bilemeyen şirketler ise taksitlendirilmiş vergi ve matrah ödemeleri konusunda, yaşanan sıkıntılara karşı bir çıkış yolu arıyor.

TÜRKMEN: YENİ DÜZENLEME ŞART

Yeni bir düzenlenin artık şart olduğunu dile getiren vergi uzmanı Nedim Türkmen, ''7143 sayılı Kanun kapsamında matrah artırımında bulunup hiç ödeme yapmayan ya da bazı taksitlerini ödemeyen mükellefler, matrah artırımının vergi incelemesine alınmama avantajından faydalanamıyorlar. Bu hükümlerden faydalanabilmek için ödemenin zamanında tam ve eksiksiz yapılması koşulu aranıyordu. 7256 sayılı Yapılandırma Kanunu'nda mükelleflerin, matrah artırımı hükümlerinden faydalanmak için yaptığı başvurular nedeniyle ödeyemedikleri tutarların yapılandırılmasına imkan tanınmıyor'' diye konuştu.

Nedim Türkmen

FAYDALANMASALAR BİLE TAHAKKUK ETTİRİLEN TUTARLARI ÖDEMEK ZORUNDA

Amme alacağının yapılandırma kapsamına alınmamasının mantığını anlamanın mümkün olmadığını ifade eden Türkmen, ''Mükelleflerin zamanında ödeme yapmadıkları için matrah artırımı hükümlerinden faydalanamasalar bile, tahakkuk ettirdikleri bu tutarları ödemek zorunda'' dedi.

MECLİS'E GÖREV DÜŞÜYOR

Geçen ay Meclis'te ele alınan torba yasa görüşmelerinde, matrah yapılandırmaları konusunda adım atılacağı beklenmiş ancak bu gerçekleşmemişti. İş dünyasının vergi ve matrah artırımı ödemeleri konusunda yeniden bir yapılandırmaya ihtiyacı olduğunu ifade eden Nedim Türkmen, burada Meclis'e bir görev düştüğünü söyledi. Türkmen, “Bu borçları, yapılandırma kapsamına da almadığınıza göre, matrah artırım hükümlerinden de faydalanılmıyor. O zaman bu tutarları silelim ya da bu durumda olanlara 3 ay süre verelim. Matrah artırımı nedeniyle ödeyemedikleri tutarları ödesinler ve matrah artırım hükümlerinden faydalansınlar” ifadelerini kullandı.