BloombergNEF'in tahminlerine göre, 2026 yılına kadar elektrikli sedanlar ve SUV'lar gibi daha büyük araçlar, benzinli ve dizel modeller kadar ucuza üretilecek. İçten yanmalı motorla fiyat paritesine ulaşan elektrikli araçlar, karbon emisyonunu azaltmada önemli bir kilometre taşı olarak görülüyor.

DÜŞEN MALİYET FİYATLARI EŞİTLEYECEK

BloombergNEF, elektrikli araçlar için pil üretmenin düşen maliyeti, otomobil markalarının fabrikalarındaki özel üretim hatları ile birleştiğinde, bunları herhangi bir devlet sübvansiyonundan önce bile, önümüzdeki altı yıl içinde fosil yakıtla çalışan arabalardan daha ucuz hale getirecek.

Araştırmaya göre, orta büyüklükte bir elektrikli otomobilin mevcut ortalama vergi öncesi perakende fiyatı 33 bin 300 avro iken, bir benzinli araba için 18 bin 600 avro. 2026'da her ikisinin de yaklaşık 19 bin avroya mal olacağı tahmin ediliyor.

HİBRİT ARAÇLARIN ÇEKİCİLİĞİ KALMAYACAK

Raporun maliyet paritesi için zaman çizelgesi, diğer tahminlere göre daha ihtiyatlı. 

Yatırım bankası UBS'nin elektrikli otomobillerin 2024 yılına kadar aynı maliyete sahip olacağını öngören bir tahmin de dahil. 

Ancak tahminciler, yeni pillerin maliyetinin önümüzdeki yıllarda da düşmeye devam edeceği konusunda hemfikir. 

Batarya maliyetlerinin kWh başına 100 doların altına düşürülmesi, tamamen elektrikli araçların daha fazla kullanılmasına yönelik önemli bir adım olarak görülüyor ve bir bataryayı fosil yakıtla çalışan bir motorla birleştiren hibrit elektrikli araçların mali çekiciliğini büyük ölçüde ortadan kaldıracak.

(Guardian, Çeviri:polemikhaber)