Pazar günü ise Bitcoin, bu yılki güçlü ivmesini sürdürürken 58 bin doların üzerine yükseldi. Kripto para birimi, Ocak ayının başından bu yana yüzde 90'dan fazla yükseldi ve toplam piyasa değerini 1 trilyon doların üzerine çıkardı.

KESKİN DÜŞÜŞLERİYLE MEŞHUR

Bununla birlikte, Bitcoin vahşi dalgalanmalar konusunda ciddi bir geçmişe sahip ve 2009'da oluşturulduğundan bu yana birkaç kez keskin bir şekilde düştü. CoinDesk'ten alınan rakamlara göre Bitcoin, yıla yaklaşık 28 bin dolardan başladı. Ocak ayının başlarında 40 bin dolara ulaştığı, ancak ay sonunda 30 bin dolara düşmüştü. Bununla birlikte, 16 Şubat'ta 50 bin doları geçti, ve Pazar günü 58 bin doları kırarak yükselişini sürdürdü.

BÜYÜK ŞİRKETLERDEN DESTEK

Bitcoin yarışı, büyük ölçüde, onu bir ödeme yöntemi olarak benimseyen tanınmış şirketler tarafından teşvik edildi. Elon Musk, geçen hafta elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın 1.5 milyar dolar değerinde Bitcoin satın aldığını ve bunu gelecekte arabaları için ödeme olarak kabul edeceğini açıkladı. Mastercard ayrıca Bitcoin'i bir ödeme şekli olarak kabul etmeyi planlarken, dünyanın en büyük varlık yöneticisi BlackRock dijital para birimini kullanmanın yollarını araştırıyor.

SALGIN ETKİSİ

Corona virüs salgını, Bitcoin'in artışında da rol oynadı, çünkü daha fazla insan alışveriş için çevrimiçi olup, fiziksel paralardan ve banknotlardan uzaklaştı. Ancak eleştirmenler, Bitcoin'in bir para birimi olmaktan çok piyasa manipülasyonuna açık spekülatif bir ticaret aracı olduğunu savundu. Tanınmış ekonomist ve Bitcoin eleştirmeni Nouriel Roubini, pratik kullanımı az olduğundan ve tahvil veya hisse gibi sabit bir gelir sağlamadığını söyledi. (BBC)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com