Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, son dönemde sık sık bir araya geldiği milletvekilleri, ekonomist, akademisyen ve iş dünyası temsilcilerine finans sektörüne yönelik atılacak yeni adımlarla ilgili bilgi verdi. Bakan Nebati’nin burada yaptığı bazı açıklamalar adeta itiraf mahiyetindeydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere İktidar kanadı Nebati ile birlikte yeni bir ekonomik modele geçiş yapıldığını iddia etse de Bakan Nebati’nin açıklamaları ise yeni bir modelden ziyade bir modelsizliğin olduğunu ortaya koydu.

YENİ MODEL

Nebati, katıldığı programlarda yeni ekonomik modelin bir takvime bağlı olmadığını ifade ederken, “Bir takvime dayalı program ilan etmeyeceğiz. Reform programımız olmayacak. Adımlarımızı sırayla uygulamaya koyacağız. Takvime bağlamayacağız. Atacağımız adımlar olgunlaştıkça Cumhurbaşkanı ilan edecek ve hemen uygulamaya girecek” dedi. 

YÜZDE 30’LUK ENFLASYON 6 AYDA NASIL TEK HANEYE DÜŞECEK?

Öte yandan Bakan Nebati’nin enflasyon ile ilgili açıklamaları da itiraf olarak değerlendirildi. Daha önceki açıklamalarında Haziran 2023’te enflasyonun tek haneye düşeceğini belirten Nebati, yeni açıklamalarıyla bir nevi çark etti. Hedeflerinin enflasyonu aşağı çekmek olduğunu kaydeden Nebati, “Bir süre yüzde 40’lar civarında olacak. Yaz aylarında bir miktar düşme olacak. Yıl sonunda baz etkisiyle yüzde 30’ların altına indirmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı. 2022’nin sonuna kadar enflasyonu ancak yüzde 30’ların altına düşürebileceğini itiraf eden Nebati’nin 2023’ün Haziran’ına kadarki 6 aylık sürede enflasyonu nasıl tek haneye düşüreceği ise merak ediliyor. TÜİK’in bile yüzde 40 enflasyonu açıklayamadığı bir dönemde Nebati’nin hem enflasyonu açıklaması hem de yıl sonu tahmininde bulunması “TÜİK’in açıklayamadığı enflasyonu Nebati itiraf etti” değerlendirmesini yaptı.