Avrupa Birliği Yolsuzlukla Mücadele Ofisi (OLAF), corona virüs salgınının başlangıcından bu yana Avrupa çapında sağlık açısından tehlike arz eden 140 bin litreye yakın el dezenfektanına el konulduğunu duyurdu.

OLAF, el dezenfektanlarının Türkiye menşeli olduğu ve tehlikeli seviyelerde metanol içerdiğini açıkladı.

KÖRLÜĞE KADAR GİDİYOR!

Metanolün baş ağrısı, bulanık görme ve hatta körlüğe yol açabileceğine işaret edildi.


DW Türkçe'nin haberine göre OLAF’ın Danimarka makamlarının Türkiye’den 6 bin litre el dezenfektanına el konduğu bilgisini iletmesinin ardından harekete geçildi.

Ağustos ayında durumun 27 AB ülkesine bildirildiği kaydedildi.

İRLANDA'YA YAPILAN SEVKİYAT...

Habere göre; Eylül ayı sonunda İrlanda’ya yapılan şüpheli bir sevkiyat OLAF'ın dikkatini çekti. İrlanda'nın başkenti Dublin’de durdurulan kargoda yapılan incelemeler sonucunda dezenfektanın “kabul edilemeyecek seviyede metanol içerdiği” 
tespit edildi. Yapılan ek incelemeler, aynı dezenfektanın başka bölgelere de sevk edildiğini ortaya koydu.

ŞİRKETİN İSMİ AÇIKLANMADI

Soruşturmada AB merkezli çeşitli şirketlerin farklı isimler altında faaliyet gösteren Türk üreticiden el dezenfektanı siparişi verdiği tespit edildi. Şirketin ismi açıklanmadı.

OLAF: LİSTE UZUYOR

OLAF Genel Müdürü Ville Itala, pandeminin başlangıcından bu yana Covid-19 bağlantılı yasa dışı malzemelere karşı aktif mücadele verdiklerini belirterek bu çerçevede taklit ürünler ve standartlara uymayan maske, 
hızlı corona virüsü testi, el dezenfektanı gibi ürünlere el konduğunu belirtti. Itala, “Bu ürünlerin insanları koruması gerekiyor, zarar vermesi değil. OLAF soruşturmaları kapsamında şimdiye kadar 900 şirket ortaya çıkarıldı ve liste uzuyor” diye konuştu.