Thodex mağdurlarından biri olan Özkal, kripto varlıklarının yaklaşık 279 bin lira değerinde olduğunu söyledi, ancak bu varlıkların sonsuza kadar kaybolmasından korkuyor. 

Özkal, “Her şeyi yakıp intihar etmeyi düşündüm. İşimi kapattım, evimi sattım. Şimdi borcum var" dedi.

KONTROLLER SIKILAŞTI

Ancak Thodex, Türklerin zayıflayan lira ve çift haneli enflasyona karşı bir önlem olarak kripto para birimlerine yatırım yapma konusundaki inancını sarsan tek uyarıcı hikaye değil.

Thodex'in çevrimdışı olmasından iki gün sonra, başka bir kripto borsası olan Vebitcoin, finansal sıkıntı nedeniyle operasyonları durdurduğunu açıkladı. 

Bu olayların ardından Türkiye'nin finans yönetimi, kripto sektörü üzerindeki hakimiyetlerini sıkılaştırmaya başladı.

Ancak çoğu kişi için, bu hükümet müdahalesi çok geç geldi ve otoriteler, birikimlerini güvenli bir şekilde nerede koruyabilecekleri konusunda insanları ortada bıraktı.

DÜNYADA DÖRDÜNCÜYDÜK

Şubat ayında yayınlanan Dünya Ekonomik Forumu tarafından yapılan bir ankette, Türklerin yüzde 16'sının kripto para birimini kullandıklarını veya sahip olduklarını belirttikleri ortaya çıktı. 

Türkiye, Nijerya, Vietnam ve Filipinler’in ardından dünyada dördüncü sırada yer aldı. 

Ancak şimdi, birçok kişinin kripto birikimleri, borsa skandalları sebebiyle yok oldu. 

Interpol, Thodex’in kaçak CEO'su Faruk Fatih Özer için kırmızı bülten yayınladı ve geçtiğimiz hafta borsaya yönelik bir dolandırıcılık soruşturmasıyla ilgili olarak 80'den fazla kişi gözaltına alındı.

Özer’in erkek ve kız kardeşi de dahil olmak üzere altı kişi yargılanmak üzere cezaevinde tutuluyor.

AVUKAT: KRİPTO PARA HAKKINDA HİÇBİR ŞEY BİLMİYORLAR

Thodex müvekkillerini temsil eden Avukat Oğuz Evren Kılıç, Al Jazeera'ya, Thodex’in mevduatları 50 dolardan milyonlarca dolara kadar değişirken, borsanın düşüşünün öncelikle düşük ve orta gelirli yatırımcılar üzerinde mali hasara yol açtığını söyledi. 

Ankara Barosu'nun sermaye piyasası ve finans hukuku komisyonunu yöneten Kılıç, "Kurbanların çoğu öğrenciler, düşük gelirli memurlar ve işçiler. Kripto piyasası, Türkiye'deki ekonomik ve sosyal krizden tek kaçışları" dedi.

Kılıç, "Kripto para birimi ve teknolojisi, ekonomisi ve politikası hakkında hiçbir şey bilmiyorlar. Sadece günlük malları, kiraları vb. için piyasadan biraz para kazanmak istiyorlar" diye ekledi.

‘’TÜRK HALKININ KUMARHANESİ’’

Bazı Thodex kurbanları için kripto para günleri sona erdi. 

Thodex'te birikimini kaybeden dükkan çalışanı, "Bir daha asla kripto para kullanmayacağım. Hiçbirine güvenmiyorum ve güvenilir de değiller. Gelecekte paramı evde Türk lirası olarak saklayacağım’’ dedi. 

Ancak bazıları kripto para birimlerine sırtını dönmüş olsa da Kılıç, Türkiye'nin risk alma sevgisinin ve sözde kolay kazançların birçok insanın çekincelerini gölgede bırakmaya devam edeceğine inanıyor. Kılıç, “Kripto piyasası Türk halkı için bir kumarhanedir” dedi.